Prejsť na obsah

Počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých budú cintoríny otvorené dlhšie, na poriadok dohliadne mestská polícia

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sa nezadržateľne blížia, do chvíle keď sa košické cintoríny rozžiaria tisíckami svetiel zapálených sviečok ostáva už len pár dní. V tejto súvislosti budú v meste platiť viaceré dopravné obmedzenia, na poriadok v okolí cintorínov dohliadne zvýšený počet hliadok mestskej polície.

Verejný cintorín bude otvorený od 7.00 do 20.00 hod., v piatok ( 1. 11. 2019) na Sviatok všetkých svätých až do 22.00 hod.

Pre motorové vozidlá bude uzatvorená časť Cintorínskej ulice, ktorá prepája Južnú triedu s Rastislavovu ulicou, keďže časť cesty zaberajú predajné stánky s vencami, kvetmi a sviečkami. Doprava v oboch smeroch je vedená po cestnej komunikácii v smere z Rastislavovej na Južnú triedu.

Od dnes (30. 10. 2019) až do nedele (3. 11. 2019) bude autobusová linka mestskej hromadnej dopravy č. 33, ktorá spája Staničné námestie s Krematóriom, premávať v polhodinových intervaloch. Prevádzka linky bude v týchto dňoch predĺžená až do 20.30 hod. Zároveň od piatka (1. 11. 2019) do nedele (3. 11. 2019) bude vypravená mimoriadna linka č. 54, ktorá spája tri veľké košické sídliská - Ťahanovce, Dargovských hrdinov a KVP s košickým Verejným cintorínom. Spoje linky č. 54 budú takisto premávať v polhodinových intervaloch.

Od uplynulého víkendu dohliadajú v areáli košického Verejného cintorína a jeho okolí na dodržiavanie verejného poriadku posilnené hliadky príslušníkov košickej mestskej polície (MsP). Svoju činnosť zameriavajú aj na zamedzenie drobným vreckovým krádežiam, krádežiam kvetov, sviečok či kahancov, ktoré na cintorín prinesú pozostalí. Verejný poriadok zabezpečujú aj pri trhovisku pred vchodom na Verejný cintorín, dohliadajú na to aby autá neohrozovali chodcov, a kvôli lepšej bezpečnosti chodcov koordinujú zásobovanie. Od rána až do večera sú tam v službe štyri dvojčlenné hliadky MsP. 

Príslušníci mestskej polície budú hliadkovať a dohliadať na poriadok aj na Železníkoch, pred vstupom na Verejný cintorín z Užhorodskej ulice. Užhorodská ulica bola zjedonosmernená, hliadky MsP tam budú informovať vodičov, kde môžu ísť a kde zaparkujú. Ak by došlo k dopravnej zápche, vozidlá odstavia, a keď sa uvoľní miesto, nasmerujú ich priamo tam. Samozrejme, hliadky MsP budú dohliadať na verejný poriadok aj v okolí košického Krematória.

Ktorýkoľvek návštevník cintorína, ak bude mať nejakú prosbu, respektíve požiadavku, môže osloviť hliadku mestskej polície, a policajti mu budú nápomocní. Návštevníci Verejného cintorína môžu hlásiť svoje podnety súvisiace s verejným poriadkom aj na bezplatné číslo Mestskej polície Košice - 159.

Mesto Košice prostredníctvom mestského podniku Správa mestskej zelene (SMsZ) prevezme od 17. novembra do svojej správy košický Verejný cintorín a Krematórium. Keďže mestu záleží na čo najväčšej spokojnosti návštevníkov týchto pietnych miest, chceme poprosiť všetkých, aby pomohli zlepšiť služby poskytované na miestach posledného odpočinku ich drahých zosnulých. Svoje návrhy (väčšia čistota, úprava zelene, cestičiek a pod.) je možné posielať na e-mailovú adresu cintorin@smsz.sk alebo na telefónne číslo 055/72 63 403, kde sa občania môžu dozvedieť aj odpovede na otázky týkajúce sa prevádzky cintorínov.

„V súvislosti so zlepšením služieb poskytovaných na košickom Verejnom cintoríne budeme robiť prvého a druhého novembra, vždy v čase od 10.00 do 14.00 hod. anketu, ktorá je zameraná na zistenie názoru občanov, ktorých sa budeme pýtať, čo by chceli zlepšiť na Verejnom cintoríne. Anketu budeme robiť pred oboma vstupmi do areálu Verejného cintorína, anketári budú označení logom SMsZ,“ uviedla Ing. Marta Popríková, poverená riadením SMsZ v Košiciach.