Prejsť na obsah

Počas Veľkej noci nebudú po dohode mesta a STA nad Košicami lietať vrtuľníky

Spoločnosť Slovak Training Academy po pracovnom stretnutí s vedením mesta Košice oznámila, že počas veľkonočných sviatkov preruší letový výcvik pre pilotov vrtuľníkov. Obe strany o tom dnes informovali verejnosť na spoločnom brífingu. Podľa zástupcov STA chcú týmto ústretovým krokom potvrdiť svoj zodpovedný prístup a aktívne riešenie nepríjemných dôsledkov preletov. 

“Sme aj naďalej pripravení na otvorený dialóg s predstaviteľmi mesta Košice a ďalších samospráv. Na poslednom pracovnom stretnutí s námestníčkou košického primátora Luciou Gurbáľovou sme vedenie mesta informovali, že počas blížiacich sa Veľkonočných sviatkov neplánujeme cvičné lety cez deň a ani v noci.  Aj týmto chceme dať obyvateľom mesta najavo, že sa správame zodpovedne a sme súčasťou regiónu, v ktorom pôsobíme,” uviedol hovorca STA Dušan Tokarčík.

Splnili jednu z podmienok mesta

Prerušenie výcviku počas štátnych sviatočných bolo jednou z podmienok mesta Košice, ktoré prezentovalo na spoločnom stretnutí v auguste minulého roka. Mesto vtedy žiadalo aj prerušenie nočných letov počas víkendov a zmiernenie dôsledkov nadmerného hluku na obyvateľov dotknutých oblastí. 

Viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH) ocenila aktívny a konštruktívny prístup spoločnosti STA k oprávneným požiadavkám mesta a jeho obyvateľov. "Vážim si, že sa po niekoľkých stretnutiach výrazne zlepšila naša vzájomná komunikácia STA. Tento ústretový krok považujeme za dôležitý začiatok novej fázy našich vzťahov. Uvedomujeme si, že tieto ústupky znamenajú pre súkromnú spoločnosť nemalé straty, kvalita života obyvateľov je však pre nás na prvom mieste, a preto zo svojich požiadaviek neustúpime.”

Zvýšená frekvencii nočných preletov bola len dočasná

Mesto počas evidovalo viaceré sťažnosti od obyvateľov týkajúcich sa nočných preletov počas víkendov. Podľa Tokarčíka však išlo len o dočasného zvýšenie ich počtu v súvislosti s aktuálnom fázou ich výcviku.

"Začiatkom marca sa náš aktuálny pilotný kurz dostal do fázy nočného výcviku o čom sme verejnosť informovali a obyvateľov sme požiadali o zhovievavosť a trpezlivosť. Naďalej platí, že sa snažíme meniť letové trasy tak, aby to obyvatelia dotknutých lokalít čo najmenej pocítili. Intenzita výcviku je závislá na mnohých faktoroch ako je napríklad technický stav leteckej techniky, počasia či letovej prevádzky na medzinárodnom letisku v Košiciach. Veríme, že nočnú fázu výcviku ukončíme v najbližších týždňoch po Veľkej noci,” skonštatoval. 

Mesto trvá na tom, aby STA zvýšila informovanosti obyvateľov 

Na nočné prelety a nadmerný hluk sa obyvatelia metropoly východu a obcí v jej okolí sťažujú už od otvorenia výcvikového strediska STA. V roku 2019 vznikla kvôli tomu aj petícia. Na prvom tohtoročnom stretnutí sa mesto s predstaviteľmi STA dohodlo na vzájomnej výmene harmonogramov tréningových letov na týždenne báze. Na základe konkrétnych dát tak vie mesto vyhodnocovať, či dochádza k dodržiavaniu alebo naopak k porušovaniu dohodnutých harmonogramov. Práve lepšia informovanosť by podľa Gurbáľovej mohla viesť aj k zníženiu negatívnych reakcií verejnosti.

"V súčasnosti disponuje dátami, na základe ktorých môže diskutovať o konkrétnych časoch, počas ktorých boli prelety intenzívnejšie. Zámerom je, aby STA v prípade zvýšení frekvencie letov pravidelne informovala nielen nás, ale predovšetkým dotknuté mestské časti. Obyvatelia tak budú informovaní o tom, keď môžu očakávať zvýšenú hlučnosť a naopak o tom, kedy STA nebude plánovať nočné prelety.”

Mesto takisto trvá na realizácii nezávislej hlukovej štúdie v prípade, že sa budú problémy s hlukom počas výcvikových letov vrtuľníkov opakovať. Vzhľadom na avizovanú zmenu legislatívy v tejto oblasti si však mesto počká na schválené znenie zákona. Dovtedy bude mesto pokračovať v pravidelných rokovaniach s STA, na ktorých bude vyhodnocovať zasielané údaje a tlmočiť im sťažnosti Košičanov s dôrazom na zmiernenie všetkých negatívnych dôsledkov ich leteckého výcviku na život obyvateľov mesta.