Prejsť na obsah

Počet platieb za parkovanie sms-kou prekročil tisíc

Už takmer mesiac môžu vodiči v Košiciach zaplatiť za parkovanie poslaním krátkej textovej správy cez mobilný telefón. Mesto Košice prostredníctvom spoločnosti Správa majetku mesta Košice zaviedlo v posledný júnový deň moderný a jednoduchý spôsob zakúpenia parkovacieho lístka. Košice sa tak zaradili medzi ďalšie mestá na Slovensku, ktoré už zaviedli túto technológiu v zóne plateného parkovania.
„Výhodou spustenia platenia parkovného prostredníctvom SMS je komfort pre vodiča, najmä rozšírenie súčasných možností zakúpenia parkovacích lístkov a jednoduchá platba i následná kontrola platby za parkovné,"- povedal pri spustení systému námestník riaditeľa Správy majetku mesta Košice Štefan Rychnavský. Mesačnú aktivitu zhodnotil pozitívne. „Myslím, že najmä vodiči v meste sú spokojní. Svedčia o tom aj čísla, ktoré máme k dispozícii. Za prvé tri týždne od spustenia tejto služby si cez sms-ku kúpilo parkovné vyše tisíc vodičov, pričom zatiaľ túto službu umožňujú iba dvaja z troch mobilných operátorov.," - doplnil Š. Rychnavský.

Systém „SMS parkovania" sa dá využiť aj v oblastiach bez parkovacích automatov, všetky odchádzajúce a prichádzajúce SMS sú zahrnuté v cene parkovného 1€/hodina. Odpadá manipulácia s hotovosťou pre vodiča a prevádzkovateľa, pričom je možné získať presné prehľady o výdavkoch za parkovanie a prehľady o vykonaných kontrolách zo strany polície.

Ako a kam posielať SMS-ku ?
V tvare KE(medzera)A1(medzera)EČV parkujúceho vozidla na skrátené číslo 2200. Príklad: KE A1 LM123XY . Vodič tak získa za pár sekúnd v spätnej esemeske 60 minútový parkovací lístok za 1€. Takto prijatý parkovací lístok slúži aj na preukázanie uhradenia parkovného kontrolným orgánom - Mestskej polícii, ktorá je vybavená PDA zariadením na kontrolu parkovného. Parkujúcemu vodičovi je 10 minút pred ukončením času parkovania zaslaná bezplatná notifikačná SMS s informáciou o ukončení času parkovného a o možnosti parkovné predĺžiť.

Zdroj: SMMK