Prejsť na obsah

Poklepaním florbalkami začali na ZŠ s MŠ Želiarska so stavbou školskej športovej haly

Symbolickým poklepaním základného kameňa florbalovými hokejkami sa dnes popoludní začalo na základnej a materskej škole (ZŠ s MŠ) Želiarska 4 v mestskej časti Ťahanovce s výstavbou nového športoviska. Žiaci na Želiarskej sú jediní školáci v meste, ktorí nemajú v areáli školy vlastnú telocvičňu. Tú pôvodnú ešte v roku 2021 zbúrali kvôli jej nevyhovujúceho technického stavu. Práve na jej mieste vyrastie v nasledujúcich 18 mesiacoch nová školská športová hala s kapacitou pre 100 divákov.

Okrem kvalitnej športovej prípravy pre deti z tamojšej ZŠ s MŠ bude určená najmä na loptové hry a poslúži aj na tréningy a zápasy košických volejbalových, basketbalových, hádzanárskych, futsalových, bedmintonových a florbalových tímov predovšetkým v mládežníckych kategóriách.

Nová investícia pomôže školákom a športovým klubom

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) skonštatoval, že nová investícia prepojí športové kluby, školu a deti, ktoré majú radi aktívny pohyb. Nové športovisko bude mať podľa neho všestranné využitie. Predpoludním na ňom počas hodín telesnej výchovy budú športovať žiaci školy a popoludní športové kluby alebo amatérske partie.

„Aj dnešný deň je jeden z výsledkov nášho dlhodobého snaženia v rámci Reštartu športu a športovej infraštruktúry v Košiciach. Ďakujem každému, kto sa o to pričinil. Chceme zvyšovať kvalitu vyučovacieho procesu a vybavenosť školy. Zároveň v rámci týchto projektov sa snažíme prinášať športovým klubom a združeniam v meste aj nový domovský stánok ako sa už udialo v prípade viacerých už zrealizovaných alebo prebiehajúcich investícií do športovísk v našom meste. Verím, že dodávateľ dodrží nastavené podmienky a koncom budúceho roka si tu budeme môcť spolu so žiakmi školy a športovými klubmi zašportovať v modernej hale,“ skonštatoval.

Mesto na stavebných prácach ušetrilo vyše 625 000 eur

Jej výstavbu bude mať v zmysle podpísanej zmluvy s mestom na starosti spoločnosť Betpres, ktorá v uplynulých mesiacoch rekonštruovala aj bývalú Angels arénu. Vranovská firma s ponukou vo výške 2 921 819 eur uspela vo verejnej súťaži spomedzi siedmych prihlásených záujemcov. Ich ponuka bola o vyše 21 percent nižšia ako predpokladaná hodnota zákazky 3 547 144 eur. Podľa generálneho riaditeľa a konateľa spoločnosti Rolanda Ďurka by do mesiaca mali na Želiarsku prísť bagre a ďalšie ťažké mechanizmy a spolu s robotníkmi začať stavať novú školskú športovú halu.

Nového ministra teší, že na výstavbu prispejú 1,2-miliónovou dotáciou

Mesto Košice sa s projektom na Želiarskej ulici ešte minulý rok zapojilo do vyhlásenej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) pre vybudovanie multifunkčnej voľnočasovej športovej haly na rozvoj amatérskeho športu pre športové, detské a mládežnícke kluby pôsobiace v nižších ligách v regióne. Po úspechu v tejto výzve získalo na výstavbu školskej športovej haly dotáciu vo výške 1,2 milióna eur, zvyšných takmer 2,35 milióna eur pokryje z bankového úveru.

„Mesto Košice je pre našu úradnícku vládu a ministerstvo dôležitým partnerom. Do Košíc som často chodil, no toto je pre mňa ako ministra nová skúsenosť. Projekt výstavby tohto športoviska bol dlhodobo pripravovaný a verím, že k jeho úspešnej realizácii bude môcť prispieť aj naše ministerstvo,“ uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík (nezávislý), pre ktorého to bola prvá pracovná cesta v novej funkcii. 

Tribúna pojme 100 divákov

Školská športová hala bude mať rozmery 24,4 x 56,44 metra s maximálnou výškou 8,7 metra. Okrem nej sa postavia aj nové šatne, sprchy a sociálne zariadenia, náraďovne, ošetrovňa, miestnosť pre trénerov a rozhodcov a tribúna pre 100 divákov. Pod dokončení bude spĺňať minimálne štandardy pre volejbal, basketbal, hádzaná, futsal, bedminton a florbal.

Riaditeľka ZŠ s MŠ Želiarska 4 Viera Kuliková sa takisto poďakovala všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tohto projektu. "Bola to veľmi náročná a dlhá cesta, ktorej výsledkom bude budúci rok krásne športove zariadenie. Je to aj príkladom toho ako môžeme spoločnými silami splácať dlh, ktoré ma naša spoločnosť voči budúcim generáciám, ktoré tu budeme vychovávať."

Celá stavba je naprojektovaná a zaradená do energetickej triedy s nízkou energetickou náročnosťou A0. Z dôvodu znižovania energetickej náročnosti budú na streche budovy umiestnené tepelné čerpadlá. Pri projektovaní sa kládol dôraz aj na potreby školy, využitie najmodernejších riešení a technológií, priestorových daností, technickú infraštruktúru mestskej časti a možného rozvoja danej lokality.

Starosta Nigut verí, že zo Želiarskej bude nielen zelená, ale aj športová škola

Starostu mestskej časti Ťahanovce Jána Niguta (KDH) v mene školákov a ich rodičov potešilo, že sa u nich namiesto morálne zastaranej telocvične postaví moderná hala.

"Verím, že v nej dostanú priestor nové talenty. Naša škola okrem titulu zelená škola sa môže v budúcnosti stať aj športovou školou. Dúfam, že sa naša pani riaditeľka o to postará a žiaci budú môcť rozvíjať svoj talent. Tým budú robiť radosť nielen sebe a svojim rodičom, ale verím, že takto budú aj úspešne reprezentovať našu mestskú časť.“