Prejsť na obsah

Polaček žiada kvôli napätému rozpočtu o stretnutie s premiérom Pellegrinim

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) žiada kvôli kritickej situácii v rozpočte mesta Košice o čo najskoršie stretnutie s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

Už v piatok budú poslanci mestského zastupiteľstva v Košiciach schvaľovať rozpočet na rok 2020. Mesto Košice musí kvôli viacerým schváleným zmenám zákonov a rôznym vládnym sociálnym balíčkom počítať s výpadkom príjmov, resp. navýšením výdavkov v celkovej výške zhruba 18 miliónov eur.

Aj napriek rôznym úsporám chýbajú mestu peniaze

Úsporami pri verejných obstarávaniach a chode mesta spolu s čiastočným využitím rezervného fondu dokáže magistrát nájsť dokopy 8 miliónov eur. Mesto Košice má však značne obmedzené možnosti zvyšovať príjmovú stránku rozpočtu. Jednou z nich je aj hľadať finančné zdroje v zvýšení dane z nehnuteľností. V návrhu rozpočtu sa počíta s navýšením jej príjmov o zhruba o 9,5 milióna eur.

Ak sa aj podarí schváliť tento rozpočet, kde nebude skoro žiaden priestor na investície v mestských častiach, primátor nevylučuje, že v rovnako neutešenej finančnej situácii bude mesto aj o rok. To je aj dôvod, prečo by sa rád stretol s premiérom a požiadal ho o pomoc.

Košický primátor žiada premiéra o rovnaký meter ako pre Bratislavu

Zároveň pripomína, že vláda koncom novembra schválila odpustenie podobnej návratnej finančnej výpomoci ako bola v roku 2014 poskytnutá Košiciam aj Bratislave a to v celkovej výške 10 miliónov eur. Hlavnému mestu bola okrem toho schválená aj dotácie vo výške 14,6 miliónov eur na ďalšie investičné zámery. 

„V piatok sme zaslali list pánovi premiérovi, kde som ho v mene obyvateľov mesta požiadal o to, aby nám vláda podobne ako to už nedávno urobila v prípade Bratislavy odpustila splácanie zostatku návratnej finančnej výpomoci vo výške 15,2 milióna eur. Viem, že pán premiér má nabitý pracovný program, no prispôsobíme sa jeho časovým možnostiam. Na spoločnom stretnutí by som ho rád osobne informoval o všetkých problémoch, ktoré samospráva mesta Košice má a snažil sa s ním dohodnúť aj návrh možných riešení v prospech obyvateľov mesta,“ uviedol Jaroslav Polaček.

Namiesto splátok dlhu navrhuje použiť peniaze na investície v Košiciach

Primátor dáva prísľub, že ak by vláda súhlasila s odpustením košického dlhu, mesto by zvážilo miernejšie zvýšenie daní pre obyvateľov. Zároveň pripomína, že v takom prípade by ušetrené finančné prostriedky boli použité na rozvojové projekty mesta ako je rekonštrukcia električkových tratí s prioritou na sídlisku nad Jazerom a na Alejovej ulici, rozšírenie Slaneckej cesty, budovanie nových cyklistických chodníkov alebo ďalšie investície v oblasti dopravy, školstva, sociálnych služieb, športovej infraštruktúry alebo na verejné osvetlenie.