Prejsť na obsah

Poslanci MZ potvrdili rozpočet, ktorý primátor nepodpísal

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach na mimoriadnom rokovaní potvrdili uznesenie č. 642 z 13. januára 2004, čím schválili rozpočet na rok 2005. Januárový pozmeňovací poslanecký návrh primátor nepodpísal z dôvodu rozporu so zákonom ako aj z dôvodu, že je pre mesto zjavne nevýhodný. Poslanci MZ využili svoje právo požiadať primátora o zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva. Väčšinou hlasov poslanecký návrh rozpočtu schválili. Za hlasovalo 61 zo 71 prítomných poslancov. Proti bolo 5 poslancov za Slobodné fórum, hlasovania sa zdržalo 5 poslancov (4 za Spoločný poslanecký klub a 1 za nezávislých).

Rozpočet mesta na rok 2005 predpokladá celkové príjmy 2 miliardy 087 miliónov korún, celkové výdavky 2 miliardy 081 miliónov korún. Prebytok predstavuje 5,33 milióna korún. Mestským častiam budú prerozdelené finančné prostriedky v troch rôznych výškach. Pre malé mestské časti (Barca, Džungľa, Kavečany, Lorinčík, Vyšné Opátske, Košická Nová Ves, Krásna, Myslava, Pereš, Poľov, Šebastovce, Šaca, Ťahanovce vo výške 3200 korún na jedného obyvateľa. Pre mestskú časť Lunik IX vo výške 1500 korún na obyvateľa s tým, že voľné zdroje budú v rozsahu príspevkov pre veľké mestské časti a zvyšok bude účelovo viazaný na rozvojové projekty. Pre veľké mestské časti Dargovských hrdinov, Juh, KVP, Nad Jazerom, Staré mesto, Západ, Sídlisko Ťahanovce, Sever vo výške 650 korún na obyvateľa.

Rozpočet počíta aj s účelovými investíciami do tých činností, ktoré doteraz hradili mestské časti. Ide napríklad o krytú plaváreň, trhovisko a Löfflerovo múzeum v Starom meste, Stredisko verejnoprospešných služieb, detské ihriská vo Všešportovom areáli a Relaxačné centrum na Juhu, verejnú zeleň a komunikácie na sídlisku KVP, rekreačné a športové služby v MČ Nad Jazerom, údržbu komunikácií na Pereši, splátky úverov v MČ Ťahanovce a Staré mesto, nájomné za kultúrne stredisko a sobášnu sieň v MČ Dargovských hrdinov, výstavbu miestnej komunikácie v MČ Myslava a opatrovateľskú službu v MČ Dargovských hrdinov, Sever, Juh a Západ. Z rozpočtu bola vypustená výstavba bytového domu na Bernolákovej ulici a rekonštrukcia domu na Hlavnej 57.