Prejsť na obsah

Poslanci schválili mestský rozpočet

Mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť so sumou 3,2 miliardy Sk. Po približne dvojmesačnom rozpočtovom provizóriu rozpočet s prebytkom 35 miliónov Sk schválili na štvrtkovom zastupiteľstve mestskí poslanci. „Rozpočet je konzervatívny, nastavený na reálny odhad príjmov z daní fyzických a právnických osôb," povedal primátor F. Knapík.

Najväčšiu polemiku poslancov v diskusii o jednotlivých kapitolách vyvolala dotácia 418 miliónov Sk pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), ktorý je najväčším mestským podnikom. Skupina odborárov z radov vodičov DPMK prišla na rokovanie upozorniť poslancov, že dotácie z mestskej pokladnice sú podľa nich dlhé roky nedostačujúce a ich situácia v mzdovom ohodnotení a sociálnych a pracovných podmienkach je kritická. Odborári nevylúčili štrajkovú pohotovosť. Vedenie DMPK, vychádzajúc z výšky dotácie, uvažuje zatiaľ v platových úpravách len o navŕšenie o infláciu. Odborári s tým však nesúhlasia.

Naliehavosť riešiť situáciu v DPMK pripúšťa aj primátor František Knapík. "Ak si premietnem čísla, s ktorými DPMK pracuje niekedy od roku 2000 do tohto obdobia, vrátane uzavretého roku 2007, tak dotácie, ktoré tam smerovali, hlavne investičné dotácie, boli minimálne. Myslím si, že je reálny dôvod na to, že sú vodiči nespokojní. Považujem to za vysoko aktuálne a budeme musieť hľadať riešenia", dodal primátor.

Poslanci tiež schválili finančnú dotáciu vo výške 2 mil. Sk, ktorá by mala pomôcť basketbalovému mužstvu Slávie TU. Ten sa v posledných dňoch ocitol v kritickej situácii.

Zdroj: TASR