Prejsť na obsah

Potulky s Milanom Kolcunom už túto sobotu

Niekedy sa víno píjavalo viac než dnes. Normál bol 1-2 litre, ale boli i dni, keď sa stiahli aj 4 litre na osobu. Zapíjalo sa skoro všetko. Mám na mysli jedlo. Takáto situácia v stredovekej Európe neobišla ani Košice, a preto ich obkolesovali tiež vinice. V Bratislave či Prahe sa doteraz niektoré časti mesta volajú Vinohrady.
U nás mohol predávať víno skoro každý mešťan a mnohí vraj mali výčapy priamo vo vchodoch svojich domoch na Hlavnej ulici. Doteraz vidno miesta, kde prichádzajúci posedávali. Aby košické víno išlo lepšie na odbyt, každý rok sa až do Turíc nesmelo v meste predávať nijaké cudzie. Bolo to síce ne fér voči konkurencii, no protimonopolný úrad vtedy ešte nebol.
Aby bolo víno kvalitné, na to bol určený patrón vinohradníkov - sv. Urban, ktorý v našom meste prepožičal svoje meno aj najväčšiemu tunajšiemu zvonu. Ak sa mu pred Urbanovou vežou dobre prizriete, uvidíte na ňom vinohradníkov, ako na jeho hornom páse chodia s nošami plnými vínnej révy dookola, až kým sa nezacyklia.
Po košickom pive a pivovare nám zasa zostal komín Floriánskej ulici, ktorý spolu s neďalekou kaplnkou nezbúrali. Na tej istej ulici sa zachoval i dom továrnika Baurnebla ako posledný naľavo. Z bývalého pivovaru ostalo iba toľko, no teraz máme ďalší. Jeho, ako aj ostatné miesta, ktoré nám hovoria o vinárstve a pivovarníctve v Košiciach, navštívime na najbližšej Potulke mestom. Jej témou bude Víno a pivo v Košiciach. Začne sa 3. februára v sobotu o 10:00, 11:30, 13:30 a 15:00 po slovensky a o 14:00 po maďarsky. Turnusy v slovenčine povedie spisovateľ Milan Kolcun, v maďarčine turistický sprievodca a publicista Zoltán Balassa. O 16:30 bude dvojjazyčná potulka po slovensky a anglicky.
4. februára budete mať po prvýkrát možnosť prísť na Potulku aj v nedeľu. Tá sa začne o 14:00 po slovensky. Zraz na akýkoľvek turnus je v prvú sobotu v mesiaci a v nedeľu po nej vždy pred hotelom Slovan. Lístky na mieste dostanete za 49 korún, lacnejšie však v predpredaji v Mestskom informačnom centre v OD Dargov a OD TESCO za 35 Sk. Kto príde na slovenský i maďarský turnus, bude mať zľavnené vstupné a vypočuje si zakaždým iný výklad. Poslušné deti, psi a bicykle môžu prísť zadarmo.
Zdroj: M. Kolcun