Prejsť na obsah

Potulky za históriou Košíc s veľkým záujmom

Milan Kolcun, známy košický potulkár, sa tento krát vrátil k téme košických Židov a na svojej ostatnej potulke v nedeľu 7. januára sprevádzal bezmála tisícku ľudí. V troch zastaveniach, v priestoroch bývalého židovského geta na území nášho mesta, podal výklad základných informácií o pobyte, práci, osudoch a kultúre tejto menšiny.
Prví Židia dostali povolenie usadiť sa v Košiciach v roku 1841. V polovici 19. storočia ich počet dosiahol 729. Rast tejto populácie bol v prvom rade výsledkom imigrácie. Do Košíc prichádzali Židia rôznych profesií. Boli to drobní obchodníci, krajčíri, garbiari, výrobcovia pálenky, stolári, učitelia a umelci. Postupne sa Židia zapájali do spoločenského života čoraz viac a v najrôznejších oblastiach. Boli členmi a funkcionármi v každom významnejšom spolku. Židovskí právnici a lekári boli v mestskom zastupiteľstve a v iných mestských úradoch. Milan Kolcun spomenul viaceré židovské osobnosti výtvarného života Košíc, novinárov, spisovateľov, hudobných skladateľov, architektov, majiteľov obchodov a športovcov. Ich osud však najviac poznamenala deportácia počas II. svetovej vojny. Na základe príkazu, vydaného 25. apríla 1944, sa Židia z územia mesta museli povinne hlásiť do 48 hodín v tehelni na okraji mesta. Z Košíc a okolia odišli štyri transporty, v ktorých bolo asi 15 tisíc ľudí. Celkovo prešlo cez Košice 137 vlakov smrti. V roku 2002 sa naše mesto pripojilo k iniciatíve tzv. ukrývaných detí, ktoré prežili holokaust. Doteraz sa podarilo zostaviť zoznam 4500 mien obetí. V spomienkovom programe v Dome umenia sa čítal zoznam asi 2000 obetí holokaustu z nášho mesta.
Milan Kolcun histórii nakloneným obyvateľom mesta predstavil najvýznamnejšie židovské pamiatky, ktoré sú v súčasnosti v úbohom stave a predostrel víziu malého „pražského Jozefova" v našom meste. K tomu bude potrebné obrovské úsilie rôznych organizácií, inštitútov, mesta a samotných Židov žijúcich v Košiciach Pri poslednom sčítaní ľudu v roku 2001 sa k Židovskej náboženskej obci v Košiciach prihlásilo 406 občanov a tento počet má skôr znižujúcu sa tendenciu.