Prejsť na obsah

Pozvánka na Večer národnostných menšín

Klub národnostných menšín a Pamätná izba Sándora Máraiho v spolupráci s Komisiou národnostných menšín pri Mestskom zastupiteľstve v Košiciach a MV CSEMADOK v Košiciach pozývajú všetkých občanov na Večer národnostných menšín, ktorý sa uskutoční v nedeľu 6. decembra 2009 o 18,00 hod vo veľkej sále Historickej radnice.

"Toto tradičné podujatie, ktoré si získalo svoje miesto v kultúrnom živote mesta, sa v tomto roku koná už po 12-tykrát. Podujatie sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv a slobôd a záštitu nad ním prevzal primátor mesta Košice František Knapík. Podujatie finančne podporili Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Mestské zastupiteľstvo v Košiciach. Všetkých občanov naň srdečne pozývame," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Jozef Filipko.

V prvej časti pripraveného programu vystúpia miestne súbory národnostných menšín v Košiciach, v druhej časti vystúpi hosť večera, maďarská umelecká skupina, ktorá prezentuje zvonohru na ručných zvončekoch – Animus Csengettyű Együttes (Animus Hand Bell Ensemble) z mesta Miskolc. Ide o jedinečné 8-členné zoskupenie tohto charakteru, ktorého členmi sú hudobní pedagógovia. Vystupujú pravidelne na podujatiach v župe Borsod-Abaúj-Zemplén (Miskolc a okolie). Koncerty tohto telesa sú spestrené aj inými hudobnými nástrojmi a spevom. Atmosféru ich vystúpení podčiarkuje typický, nezvyčajný zvukomalebný prejav ručných zvončekov.

Ukážky z vystúpenia súboru Animus si môžete pozrieť na: http://trioartmusic.extra.hu/animus/zenek.html.