Prejsť na obsah

Práca s bezdomovcami je náročná

Mesto Košice zabezpečuje v tohtoročnej zimnej sezóne (od 15.11.2007 do 31.3.2008) starostlivosť pre ľudí bez domova v dvoch objektoch. Administratívna budova v Bernátovciach a jeden z objektov bývalých kasární na Kukučínovej ulici prenajalo mesto neziskovej organizácii Oáza – nádej pre nový život, ktorá prevzala nad bezdomovcami starostlivosť.

Núdzové ubytovanie má počas zimy minimalizovať riziko ohrozenia života obyvateľov. V kasárňach na to slúži 15 štvor až šesťlôžkových izieb, vybavených nemocničnými posteľami. V prípade potreby sú k dispozícii ďalšie „poľné lôžka“. Presný počet nocľažníkov sa podľa Petra Gombitu, zástupcu Oázy, nedá určiť. „Niektorí občania sú počas pobytu v objekte hospitalizovaní, odchádzajú a zároveň prichádzajú noví klienti. Momentálne je v zariadení približne 130 klientov,“ povedal P. Gombita.

Pri prvom príchode do zariadenia je klient povinný prejsť hygienickou očistou a dostáva čisté šatstvo. Raz denne je všetkým klientom podávaná teplá polievka a chlieb. Chorí a nevládni sú v zariadení po celý deň a dostávajú stravu trikrát denne. Klientom sa ráno pred odchodom z ubytovne varí na požiadanie káva alebo čaj. V prípade potreby sestry Vincentky poskytnú aj základné ošetrenie.

Realizácia tohto sociálneho diela nebola prínosom len pre cieľovú skupinu, ale nepriamo aj pre všetkých obyvateľov mesta. Obmedzilo sa zdržiavanie ľudí bez domova v priestoroch železničnej stanice. Viacerí lekári ocenili existenciu takéhoto zariadenia, keďže mali kam umiestniť pacientov bez domova po ukončení hospitalizácie a v porovnaní s minuloročnou zimou sa menej ľudí bez domova potulovalo po čakárňach zdravotníckych zariadení. Služba sestier a ich spolupráca so zdravotníckymi zariadeniami prispela k zamedzeniu šírenia parazitov a infekčných ochorení.
„Práca s týmito ľuďmi je náročná a vyžaduje si celého človeka, ktorý má k tejto službe vzťah a má schopnosť vcítiť sa do utrpenia ľudí bez domova,“ skonštatoval P.Gombita.

Na útulok mesto poskytlo organizácii finančný príspevok vo výške 515 000 Sk a sestrám Vincentkám dotáciu na úhradu nákladov spojených s výdajom polievok vo výške 440 000 Sk.
Bližšie informácie o neziskovej organizácii Oáza-nádej pre nový život sú na stránke www.oaza-nadej.org. Telefónny kontakt na stálu službu je 0902 251 951.