Prejsť na obsah

Pre obyvateľov pešej zóny platia od nového roku špeciálne pravidlá nakladania s odpadom

Všeobecným záväzným nariadením č. 72, ktoré je účinné od 1. januára 2005, bola vyčlenená skupina obyvateľov a podnikateľov, ktorí bývajú a podnikajú v pešej zóne. Pre pešiu zónu, ktorá je označená dopravnými značkami, mesto povinne určilo zber komunálnych odpadov do vriec s označením KOSIT. Platí pre všetky právnické osoby a fyzické osoby, okrem tých, ktoré majú vytvorené vlastné zberné stanovištia "kuka" nádob alebo kontajnerov vo svojich nehnuteľnostiach. Odpadové vrecia sa umiestňujú na určenom stanovišti a ak takéto nie je, vrecia sa ukladajú v bezprostrednej blízkosti vonkajších vstupov do priestorov príslušnej právnickej alebo fyzickej osoby. Odpadové vrecia alebo odpadové nádoby môžu byť vyložené na verejné priestranstvo denne od 6.oo do 7.oo hod. a od 17.oo hod. do 18.oo hod.

Vrecia si môžu poplatníci prevziať na dvoch miestach na základe platobných výmerov, ktoré mesto do domácností doručuje v týchto dňoch.
Prvé je v spoločnosti KOSIT, a.s. na Rastislavovej 98, kde sa vrecia vydávajú denne od 6.00 do 14.00 hod.
Druhým výdajným miestom sa snažilo mesto vyjsť v ústrety predovšetkým starším obyvateľom, pretože je priamo na Hlavnej ulici 68, v sídle Správy majetku mesta Košice, s.r.o. Vrecia tu vydávajú v týchto dňoch:
pondelok od 14.00 do 16.00 hod.
streda od 14.00 do 17.00 hod.
piatok od 14.00 do 15.00 hod.
Všetci poplatníci dostanú ku klasickým vreciam zadarmo aj farebne rozlíšené vrecia na separovaný zber. Zber vriec naplnených komunálnym odpadom a separovaným odpadom sa vykonáva 2x denne a to v ranných hodinách o 6.00 hod. a večer od 18.00 hod. Vrecia je preto potrebné vykladať pred týmto určeným časom.

V prípade občanov a ostatných poplatníkov, ktorí používajú zberné nádoby "kuka", je v celom meste určený zvoz minimálne 1x týždenne. Odvoz 1100 litrových kontajnerov zo sídlisk je 3x do týždňa. V strede týždňa sa odváža 50 % počtu zberných nádob.

Pre záhradkárov a zahradkárske zväzy platia od nového roku takisto iné pravidlá. Keďže záhradkári už nie sú spoplatňovaní paušálnym poplatkom, ako producenti odpadu sú povinní zaviesť si systém množstvového zberu - teda podať alebo doplniť poplatkové priznanie a zvoliť si druh určenej nádoby (vrece s označením KOSIT, kuka, kontajner) podľa zavedeného systému zberu v jednotlivých záhradkárskych lokalitách. Ak to neurobia a porušia zákon o nakladaní s komunálnymi odpadmi, môže im byť uložená pokuta. Na iný druh odpadu, ako je komunálny odpad, doporučuje mesto objednávať si služby priamo vo firme Kosit a.s..