Prejsť na obsah

Preventívne aktivity Mestskej polície Košice v roku 2009

1 ÚVOD

       Mestská polícia Košice (ďalej len MsP) podľa § 3 ods. 2) písm. h) zákona SNR č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v platnom znení okrem iného plní úlohy na úseku prevencie v rozsahu pôsobnosti ustanovenej týmto zákonom. Za účelom eliminácie kriminality a inej protispoločensky orientovanej činnosti MsP organizuje a realizuje preventívno-bezpečnostné akcie zamerané na boj proti alkoholizmu maloletých a mladistvých osôb, sprejerov, vandalizmus a excentrické hnutia mládeže. Pri týchto aktivitách využíva aj systém bezpečnostných kamier. Okrem uvedených aktivít v oblasti situačnej prevencie pôsobí MsP aktívne aj v ďalších oblastiach prevencie, v ktorých je činnosť MsP zameraná na deti a mládež z dôvodu, že práve táto vrstva obyvateľstva je z pohľadu MsP považovaná nielen za najviac ohrozenú, ale zároveň aj najviac ovplyvniteľnú a tvárnu. Z tohto dôvodu MsP realizuje preventívne aktivity hlavne v materských, základných a stredných školách. MsP obdobne pozorne vníma aj fakt, že rovnako rizikovou skupinou občanov vzhľadom na vek sú starší občania – seniori, pritom však nezabúda ani na občanov v strednom veku.

2 HISTÓRIA PREVENTÍVNYCH AKTIVÍT V MESTSKEJ POLÍCII KOŠICE

       Idea vykonávať preventívne prednášky, besedy a inscenačné hry zamerané na kriminálnu prevenciu, dopravnú výchovu a pod. vznikla v MsP v máji 2001. Ako podklad na realizáciu uvedených preventívnych aktivít mali velitelia jednotlivých staníc MsP používať materiál, ktorý vypracovala MsP v Nitre. Tento materiál tvorila nekvalitne skopírovaná informačná brožúra, ktorá bola rozdelená do dvoch častí. Prvá časť bola určená deťom a druhá dospelým. Každá časť bola ukončená testom, ktorý mali velitelia jednotlivých staníc MsP použiť na konci preventívnej aktivity. Nakoľko však z úrovne vtedajšieho vedenia MsP nebolo k realizácii preventívnych aktivít vypracované žiadne metodické usmernenie, absentovala koordinácia a spolupráca subjektov prevencie medzi sebou, nebola k dispozícii žiadna didaktická technika, pomôcky ani kvalitné propagačné materiály, zostala realizácia týchto preventívnych aktivít často len v teoretickej rovine. Z týchto dôvodov sa väčšina vtedajších veliteľov staníc MsP v tejto oblasti obmedzila len na prednášky a besedy o činnosti MsP, priestupkovom zákone a všeobecne záväzných nariadeniach mesta.

       Reálne sa preventívne aktivity v MsP začali rozvíjať až v 2. ½ roku 2005, kedy boli v rámci programu prevencie kriminality a inej protispoločensky orientovanej činnosti realizovanej MsP na odd. výchovy, školenia a výcviku MsP vypracované a v júli 2008 aktualizované 4 prezentácie v programe Microsoft Power Point na témy:

1. Základné úlohy MsP.
2. Kriminálna prevencia pre mladých alebo ako sa chrániť pred možným nebezpečenstvom.
3. Dopravná výchova.
4. Kriminálna prevencia pre seniorov

       Tieto prezentácie začali príslušníci MsP používať pri interaktívnych prednáškach a besedách spolu s počítačovou technikou, video projektorom, rôznymi propagačnými materiálmi a ukážkami techniky, výstroja a výzbroje.


3 PREVENCIA VIKTIMÁCIE

       V oblasti prevencie viktimácie t.j. špecificky orientovanej prevencie kriminality, ktorá sleduje cieľ, aby sa človek nestal obeťou trestného činu sa činnosť MsP upriamuje hlavne na žiakov materských, základných a stredných škôl. Tento druh prevencie je aplikovaný formou prednášok a besied na materských, základných a stredných školách a zahŕňa v sebe prípravu detí a mládeže na osvojenie si a uplatňovanie preventívnych opatrení, ktorými by mohli znížiť riziko svojho ohrozenia kriminalitou. Ide pritom o opatrenia, ktoré patria do oblasti situačnej prevencie, ale aj o vlastné preventívne, resp. bezpečnostné správanie vrátane primeraného reagovania v situácii ohrozenia kriminalitou, ktorá sa môže týkať aj iných osôb. Práve tento prvok – aktivizácia mládeže na ochranu svojho majetku, života a zdravia je pre prevenciu viktimácie v ponímaní MsP najcharakteristickejší.

       Obdobne postupuje MsP aj v sociálnej oblasti pri realizáciu sociálnych programov s cieľom favorizovať aktivity v prospech detí a mládeže ohrozenej sociálno-patologickými javmi (nezamestnanosť, drogová závislosť a pod.). Formou pravidelných prednášok a besied na základných a stredných školách integrovaných do osnov vzdelávania v rámci hodín etickej výchovy sa MsP usiluje vytvoriť skutočný dialóg s mladými ľuďmi. Cieľom týchto aktivít je zapojenie mladých ľudí do rozhodovania vo veciach, ktoré sa ich priamo týkajú, akceptovaním spoluúčasti mladých ľudí na riešení ich problémov a zaobchádzaním s nimi ako s partnermi.

       V októbri 2007 sa MsP aktívne zapojila aj do realizácie projektu s názvom „Kurz psychohygieny a výcviku sebaobrany pre seniorov", na ktorom sa podieľali starosta MČ Košice – Juh, koordinátori projektu z MÚ MČ Košice – Juh, odd. výchovy, školenia a výcviku MsP, externý spolupracovník MsP pre bojové umenia, OO PZ Košice – Juh, Psychosociálne centrum Košice, Klub dôchodcov a Jednota dôchodcov.

       Hlavným cieľom tohto kurzu bola príprava seniorov na správne osvojenie a následne uplatňovanie konkrétnych metód, ktorými by mohli znížiť riziko svojho ohrozenia zo strany podvodníkov a iných páchateľov trestnej činnosti, ako aj vhodné správanie sa v takýchto krízových situáciách. Na základe pozitívnych ohlasov účastníkov kurzu, plánuje MsP obdobnú aktivitu realizovať v priebehu 1. ½ roka 2010.


4 REALIZOVANÉ PREVENTÍVNE PROJEKTY

4.1. Kamerový systém

       Medzi hlavné zámery MsP v roku 2009 patrila okrem modernizácie kamerového systému v MČ Košice – Staré mesto, aj realizácia II. etapy budovania kamerového systému v MČ Košice – Západ, ktorá má v súčasnosti vyše 40 tisíc obyvateľov, a teda čo sa týka počtu obyvateľstva je najväčšou MČ.

       Uznesením Rady vlády SR pre prevenciu kriminality č.1 zo dňa 30. marca 2009 bola na realizáciu projektu „Monitorovanie MČ Košice – Západ bezpečnostnými kamerami" schválená dotácia (finančná čiastka) vo výške 17.000 EUR na kapitálové výdavky. Mestská polícia Košice na realizáciu tohto projektu prispela finančnou čiastkou vo výške 60.002,39 EUR čo predstavuje 78 % z celkových nákladov na realizáciu predmetného projektu.

       Zámerom predkladaného projektu bolo rozšírenie kamerového systému v Mestskej časti Košice – Západ, ktorý je súčasťou kamerového systému MsP. Schválené finančné prostriedky boli použité na nákup a inštaláciu 1 priemyselnej kamery s príslušenstvom. V roku 2009 bola v uvedenej MČ realizovaná montáž I. časti optickej siete v rozsahu 1800 m a inštalácia ďalšej priemyselnej kamery, pričom finančné náklady boli hradené z rozpočtu mesta Košice.

       Realizovaním tohto projektu sa zefektívnila ochrana majetku mesta a mestskej časti pred poškodením, zničením alebo odcudzením a obmedzili, resp. eliminovali sa príčiny, podmienky a kriminogénne faktory, ktoré umožňujú, resp. uľahčujú páchanie priestupkov, trestných činov alebo inej protispoločenskej činnosti a tým sa zabránilo, prípadne sťažilo ich páchanie.

       MsP má v súčasnosti na monitorovanie bezpečnostnej situácie v meste Košice k dispozícii 22 bezpečnostných kamier, z toho 13 kamier je nainštalovaných v MČ Košice – Staré mesto, 7 kamier je nainštalovaných v MČ Košice – Šaca a 2 kamery