Prejsť na obsah

PREZENTÁCIA UMENIA A KULTÚRY V ZAHRANIČÍ, MOBILITA UMELCOV A KULTÚRNYCH PRACOVNÍKOV, PODPORA ÚSPEŠNÝCH PROJEKTOV MEDZINÁRODNEJ SPOLUPRÁCE

5.1 Prezentácia umenia a kultúry v zahraničí.

Cieľom podprogramu je podpora aktivít neštátnych subjektov so sídlom v Slovenskej republike v oblasti prezentácie slovenského umenia a kultúry v zahraničí so zameraním na projekty, ktoré prezentujú už realizované pôvodné diela z oblasti slovenskej kinematografie, všetkých druhov hudobného, divadelného, tanečného, výtvarného a úžitkového umenia, ako aj tradičnej kultúry na podujatiach komplexného charakteru.

Priority podprogramu:
· podpora účasti slovenských umelcov na medzinárodných prehliadkach, výstavách, festivaloch, a pod. s dôrazom na kvalitu podujatia,
· komplexné projekty, ktoré prezentujú slovenskú kultúru, jednotlivé druhy umenia, resp. určité oblasti v ucelenej podobe,
· kvalitné a invenčné prezentačné projekty s potenciálom osloviť zahraničné publikum a prispieť k zviditeľneniu slovenskej kultúry v zahraničí.


5.2 Mobilita umelcov a kultúrnych pracovníkov.

Podprogram je zameraný na podporu medzinárodnej mobility slovenských umelcov a kultúrnych pracovníkov. Jeho cieľom je podpora medzikultúrneho dialógu, rozvoj bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, priama a dynamická výmena skúseností, a tým aj stimulácia domáceho kultúrneho vývoja. Podprogram nie je určený na podporu študijných pobytov, kurzov a pod.

Priority podprogramu:
· podpora mobility umelcov - prezentácie umelcov v rámci medzinárodnej kultúrnej spolupráce, zapájanie sa umelcov do medzinárodných sietí, tvorivé a rezidenčné pobyty, workshopy, sympóziá, semináre,

· podpora mobility kultúrnych pracovníkov za účelom zvyšovania ich interkultúrnych kompetencií a zručností (konferencie, semináre, workshopy), podpora projektov zameraných na rozširovanie medzinárodnej kultúrnej spolupráce, vytváranie a sprostredkovanie medzinárodných partnerstiev a sietí v oblasti kultúry.


5.3 Podpora úspešných projektov medzinárodnej spolupráce.


Cieľom podprogramu je formou čiastočného spolufinancovania podporovať úspešné projekty medzinárodnej spolupráce v oblasti kultúry, ktoré získali podporu z medzinárodných zdrojov.

Priority podprogramu:
·spolufinancovanie projektov, ktoré získali podporu z programu Kultúra 2000 alebo Kultúra.
Oprávnenými žiadateľmi sú subjekty so sídlom v Slovenskej republike, ktoré sa zúčastňujú na realizácii projektu podporeného v rámci programu Kultúra 2000 alebo Kultúra ako hlavní organizátori alebo spoluorganizátori. Výška podpory z grantového systému Ministerstva kultúry SR môže dosiahnuť maximálne 75 % z požadovaného spolufinancovania, ktoré podľa podmienok Európskej komisie musí každý z partnerov vložiť do projektu. Podrobnejšie informácie o programe Kultúra 2000, resp. Kultúra sa nachádzajú na internetovej adrese Kultúrneho kontaktného bodu Slovensko, ktorý je koordinačným centrom pre implementáciu tohto programu v Slovenskej republike www.ccp.sk.

· spolufinancovanie projektov z oblasti kultúry, ktoré získali podporu z iných medzinárodných zdrojov (Medzinárodný višegrádsky fond, Stredoeurópska iniciatíva, kultúrne nadácie, a pod.).
Oprávnenými žiadateľmi sú subjekty so sídlom v Slovenskej republike, ktoré sa zúčastňujú na realizácii projektu ako hlavní organizátori alebo spoluorganizátori. Výška podpory z grantového systému Ministerstva kultúry SR predstavuje maximálne 75 % zo sumy, ktorú je podporený subjekt povinný zabezpečiť z vlastných zdrojov.

Žiadateľovi možno poskytnúť dotáciu maximálne do výšky:
·v podprograme 5.1 - 90% z celkových nákladov na projekt
·v podprograme 5.2 - 75% z celkových nákladov na projekt
·v podprograme 5.3 - 75% z podielu slovenského subjektu na celkovom rozpočte

Minimálna výška dotácie v programe je:
·v podprograme 5.1 – 20 000,- Sk
·v podprograme 5.2 – 10 000,- Sk
·v podprograme 5.3 – 50 000,- Sk

Termín predkladania žiadosti v roku 2007 je do 1. júna 2007.


Kompletné informácie ohľadom grantového systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na rok 2007, môžte získať na webovej stránke Ministerstva kultúry SR www.culture.gov.sk , alebo na Ministertve kultúry Slovenskej republiky, sekcia ekonomiky resp. sekcia kultúrneho dedičstva, Námestie SNP 33, 813 31 Bratislava.