Prejsť na obsah

Pri KFA vyrastie futbalová akadémia FC Košice za 4 milióny eur

Neďaleko Košickej futbalovej arény (KFA) vo Všešportovom areáli by sa už na jar roku 2021 mohlo začať aj s výstavbou futbalovej akadémie. V dvoch etapách sa má vybudovať kvarteto tréningových ihrísk a nová budova so šatňami a zázemím v odhadovanej sume 4 milióny eur.

V spolupráci s mestom Košice a futbalovým klubom FC Košice ju plánuje vybudovať a prevádzkovať spoločnosť Slovak Sport Development, ktorá zastupuje maďarských investorov. Aj tieto plány sú zahrnuté v Memorande o porozumení, ktorý v stredu v Košiciach podpísali zástupcovia všetkých spomínaných strán.

Primátor Polaček: Chránime majetok mesta a rozvíjame športovú infraštruktúru

Poslanci mestského zastupiteľstva v októbri 2020 schválili zámer prenájmu pozemkov za 1 euro pri KFA na tridsať rokov pre FC Košice na vybudovanie futbalovej akadémie. Na rozdiel od minulosti, keď mesto Košice prišlo kvôli chybám predchádzajúcich vedení o pozemky alebo o majetok pri prevádzkovaní klubu MFK Košice, je prenájom pozemkov viazaný výlučne na vybudovanie a prevádzkovanie futbalovej akadémie. Pozemky mesta preto nebudú vkladom do tejto futbalovej akadémie, ale budú poskytované iba ako nájomné z dôvodu hodného osobitného zreteľa.

Podľa primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) sa takýto postup prijal preto, aby sa do budúcnosti mohol ochrániť majetok mesta a Košičanov a zároveň bolo možné rozvíjať športovú infraštruktúru.

„Veľmi ma teší, že pokročila nielen výstavba Košickej futbalovej arény, ale že sme podpísali aj Memorandum o spolupráci, ktorému sa potešia najmä stovky futbalových nádejí v našom meste. Budem veľmi rád, ak sa do Košíc čo najskôr vráti najvyššia súťaž a vybuduje sa kvalitná futbalová akadémia. Verím, že sa podarí nájsť aj finančné zdroje na dostavbu ďalších etáp KFA a po dlhých rokoch sem bude môcť zavítať aj slovenská futbalová reprezentácia s Hamšíkom a ďalšími hviezdami. Futbaloví fanúšikovia v našom meste si to po takom dlhom pôste zaslúžia. Vidieť naživo svoje idoly by bolo veľkou inšpiráciou aj pre naše mladé futbalové talenty,“ povedal primátor.

Viceprimátor Gibóda verí, že akadémia odštartuje novú éru košického futbalu

Podpis memoranda je začiatkom intenzívnej spolupráce medzi Mestom Košice, KFA, spoločnosťou Slovak Sport Development a klubom FC Košice. Cieľom je, aby sa KFA stala moderným športovým komplexom určenom pre vrcholový a mládežnícky šport. Viceprimátor a zároveň predseda predstavenstva KFA Marcela Gibódu (nezávislý) privítal snahu FC Košice a ich partnera realizovať a následne aj financovať prevádzku futbalovej akadémie.

„Chceme vytvoriť tie najlepšie možnosti pre rozvoj futbalových talentov. Poskytneme tak priestor košickým talentom, aby nemuseli odchádzať za kvalitnými podmienkami do iných miest. Súvisí to aj s našou snahou o spustenie Košickej futbalovej arény, hľadania zdrojov na jej ďalšiu dostavbu ako aj  výstavbu futbalovej akadémie pre deti a mládež, ktorá bude stáť blízko KFA. Fanúšikovia vedia, že košický futbal má bohatú a úspešnú históriu. Verím, že FC Košice bude môcť vďaka vlastným odchovancom z akadémie začať ďalšiu úspešnú etapu futbalu v meste,“ povedal

Konateľ Slovak Sport Development Tamás Szabó poďakoval košickému primátorovi za príležitosť spolupracovať na rozvoji futbalu v Košiciach. Podľa neho ide o veľmi dôležitý projekt, ktorý môže výrazne pomôcť aj rozvoju mesta.

„Myslíme si, že na Slovensku a hlavne v tomto regióne, futbalová akadémia chýba a nájde si tu svoje opodstatnenie. Nechceme, aby mladé futbalové talenty museli opúšťať svoje rodiny len preto, aby sa mohli venovať svojmu futbalovému snu.“

Mesto poskytlo pozemky, maďarskí investori financie

Podľa predsedu predstavenstva a prezidenta FC Košice Dušana Trnku by mohla futbalová akadémia vyprodukovať kvalitných futbalistov, ktorí by obstáli aj pri zápasoch s renomovanými európskymi klubmi.

„Tento projekt považujeme za historický medzník na ktorý futbal v meste čakal dlhý čas. Chceme poďakovať našim partnerom a to mestu Košice  za poskytnutie pozemkov a spoločnosti Slovak Sport Development za finančné zdroje na výstavbu akadémie. Veríme, že od tohto momentu sa začne svetlejšia budúcnosť futbalu v meste. Po tomto memorande by malo dôjsť k podpisu ďalších zmlúv tak, aby sme na jar spolu s našimi partnermi mohli začať s výstavbou mládežníckej futbalovej akadémie. “

Vzájomnej spolupráci medzi partnermi na oboch stranách hranice sa teší aj generálna konzulka Maďarska v Košiciach Ágota Hetey. Rok 2020 síce podľa nej cezhraničnej spolupráci neprial, no o to viac ju tešia veľké projekty, ktoré pomôžu aj v budúcnosti rozvoju partnerských vzťahov v oboch krajinách.

„Šport a najmä futbal je dôležitou zložkou života Slovákov a Maďarov. Obzvlášť vítame, že podpísaná dohoda predstavuje základ dlhodobej spolupráce v tejto oblasti. Budúca akadémia je investíciou do budúcnosti, investíciou do talentovaných detí a nimi do spoločnej slovensko-maďarskej budúcnosti,“ dodala.