Prejsť na obsah

Priemyselný park Pereš v centre pozornosti japonských podnikateľov

Primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa prijal v Historickej radnici tridsať zástupcov japonských výrobných závodov, bánk, japonskej ambasády v SR a japonskej vládnej agentúry JETRO (Japan External Trade Organization). Na stretnutí sa zúčastnili aj predstavitelia agentúry SARIO a slovenskí podnikatelia. Cieľom dvojdňovej návštevy japonských investorov bolo predstaviť možnosti podnikania v priemyselných parkoch Košice a Kechnec.

Primátor Zdenko Trebuľa predstavil Košice ako mesto, ktoré je pripravené poskytnúť vhodné podmienky na umiestnenie investícií. Zdôraznil vzdelanostnú úroveň obyvateľov mesta a blízkeho regiónu, bohatú sieť stredných a vysokých škôl, ktoré dokážu pripraviť kvalifikovaných odborníkov podľa potrieb investorov. Upozornil na skutočnosť, že v Košiciach končí širokorozchodná železničná trať, ktorá umožňuje využitie tohto spôsobu prepravy na mimoriadne zaujímavý a rozsiahly trh krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Súčasťou stretnutia bola prezentácia priemyselného parku mesta Košice, v ktorom by japonskí podnikatelia mohli umiestniť svoje investície. O výborných skúsenostiach na Slovensku svojich kolegov informoval pán Kakihara z krompašského závodu Panasonic Slovakia. Možnosti podnikania na Slovensku predstavil aj zástupca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Priemyselný park Košice - Pereš má rozlohu 190 hektárov. Prvý investor (francúzska nadnárodná skupina Valeo Security Systems) by mal obsadiť šesť hektárov z tejto plochy a v novom závode by malo vzniknúť 700 pracovných miest. Na celé územie priemyselného parku má mesto spracovanú urbanistickú štúdiu, v štúdii EIIA boli posúdené aj vplyvy na životné prostredie. Z územného hľadiska bolo toto územie preverované rôznymi overovacími štúdiami a spĺňa podmienky na investovanie. Pre priemyselný park je určená výroba s vysokou pridanou hodnotou, logistické centrá, čistá a nezávadná ekologická výroba. Časť územia je vybavená inžinierskymi sieťami, na zostávajúce je vo vysokom štádiu rozpracovaná projektová dokumentácia. Najväčšími výhodami územia sú priamy dotyk so štátnou cestou I/50, elektrická rýchlodráha a prístup pre autobusovú dopravu, bezprostredná blízkosť medzinárodného letiska a širokorozchodnej železničnej trate. V dotyku s priemyselným parkom je aj komerčná vybavenosť, siete elektrické, plynové i vodovodné. Na celom území má mesto podrobne identifikované všetky vlastnícke vzťahy. Časť pozemkov je vo vlastníctve štátu, časť v súkromnom vlastníctve.