Prejsť na obsah

Príjem žiadostí o parkovacie karty pokračuje

Príjem žiadostí o parkovacie karty na magistráte, ktorý bol v piatok 7. 8. dočasne prerušený, bude pokračovať už od pondelka 17. 8. Stránkové hodiny pracoviska Správy majetku mesta Košice, s.r.o., na magistráte sú každý pracovný deň. Počas uplynulých troch týždňov Správa majetku mesta Košice, s.r.o., prijala 901 žiadostí, z toho 382 žiadostí o predplatné karty, 320 o rezidentské karty a 188 o karty pre dôchodcov nad 70 rokov.

Žiadatelia, ktorí si už podali žiadosť o parkovaciu kartu a až do času jej vydania môžu parkovať na základe potvrdenej fotokópie podanej žiadosti, viditeľne umiestnenej vo vozidle, sú priebežne pozývaní na magistrát na dohodnutý termín a čas, aby si kartu prevzali.

„Najneskôr do 30. 9. sa skontaktujeme so všetkými žiadateľmi o parkovacie karty a pozveme ich na dohodnutý termín a čas na magistrát. Všetkým žiadateľom poskytneme dostatočnú možnosť do konca septembra si kartu prevziať. Od 1. 10. tak už nebude možné preukazovať sa pri parkovaní potvrdenými fotokópiami podaných žiadostí, ale len riadne vydanými predplatnými, rezidentskými kartami alebo kartami pre obyvateľov mesta nad 70 rokov," informoval riaditeľ Správy majetku mesta Košice (SMMK), s.r.o., Peter Herman.

Žiadatelia, ktorí si doteraz napriek pozvaniu a dohodnutému času neprišli karty na magistrát prevziať, si už po ne môžu prísť kedykoľvek. „Ostatných žiadateľov, s ktorými sme sa zatiaľ telefonicky ani e-mailom neskontaktovali, prosíme, aby ešte vyčkali, kým ich naši zamestnanci oslovia a dohodnú si s nimi termín a čas prevzatia karty. Do konca septembra budú mať všetci žiadatelia dostatočnú možnosť si kartu prevziať, pričom dovtedy môžu pokojne parkovať na základe potvrdenej fotokópie podanej žiadosti a sankcia im nehrozí."

Podľa Petra Hermana takýto spôsob vybavovania žiadostí je ústretovým krokom Správy majetku mesta Košice, s.r.o., a vďaka nemu prebieha vydávanie kariet na magistráte v pokojnej a kultúrnej atmosfére.

Riaditeľ SMMK však upozorňuje, že žiadatelia, ktorí si do konca septembra ani napriek pozvaniu kartu na magistráte neprevezmú a neuhradia príslušný poplatok, tí už v októbri nebudú môcť využívať výhody predplatného či rezidentského parkovania na základe potvrdenej fotokópie podanej žiadosti. Naopak, za parkovanie len s kópiou žiadosti, ale bez karty či inak uhradeného parkovného (parkovací lístok, jednorazová stieracia parkovacia karta) im už od 1. 10. môže byť uložená sankcia za dopravný priestupok parkovania v rozpore s dopravným značením. „Takíto žiadatelia navyše riskujú, že ich žiadosti môžu byť prehodnotené a karty im nemusia byť vydané."

Pri samotnom vydaní karty je ešte potrebné preukázať sa originálmi dokladov, ktoré sú prílohami žiadosti, a uhradiť poplatok podľa cenníka. To je okrem hotovosti možné už aj platobnou kartou priamo u zamestnankyne, ktorá karty vystavuje.

Cenník SMMK umožňuje uhradiť parkovné za celodenné parkovanie formou 24-hodinového parkovacieho lístka v hodnote 8 eur, ktorý budú už čoskoro vydávať parkovacie automaty. Do času realizácie pripravovanej inštalácie osobitného tlačidla na parkovacích automatoch, ktoré umožní vydávanie 24-hodinového 8-eurového parkovacieho lístka, odporúča Správa majetku mesta Košice, s.r.o., vodičom, aby si na celodenné parkovanie zakúpili v parkovacom automate bežný parkovací lístok na 8 hodín za 8 eur, pričom ten bude akceptovaný ako 24-hodinové parkovné. Rovnako bude ako celodenné parkovné akceptované taktiež aj použitie 8 kusov jednorazových stieracích parkovacích kariet v hodnote 1 euro, ktoré je potrebné umiestniť viditeľne za predným sklom motorového vozidla a každú jednu z týchto 8 kariet označiť rovnakým časom, t. j. časom zaparkovania.

Všetky informácie o novom systéme parkovania sú zverejnené na www.smmk.sk.