Prejsť na obsah

Primátor F. Knapík pre chorvátsku televíziu HRT

Miro Aščič, zástupca chorvátskej televízie HRT, ktorá má ako národná televízia zo všetkých európskych televízií najvyššiu sledovanosť, spovedal v utorok 30. januára 2007 primátora Košíc Ing. F. Knapíka. Okruhy otázok, ktoré chorvátskeho reportéra zaujímali, boli prevažne z obchodnej a sociálnej oblasti. Chorvátsko je v procese transformácie a prístupových rozhovorov s EÚ, ktorej Slovensko je už tretí rok členom. Pre túto balkánsku krajinu môžeme byť v istom smere modelom k dosiahnutiu ich členstva. M. Aščiča zaujímali vzťahy nášho mesta s oceliarskou spoločnosťou U.S. Steel, podnikateľská činnosť v regióne, spoločnosti expandujúce v našom meste a partnerské vzťahy Košíc s chorvátskym Splitom. Neobišiel ani otázky Rómov, pri ktorých primátor vysvetlil problém integrácie tejto komunity do spoločnosti. Za jednu z ciest riešenia tohto problému považuje systematickú sociálnu prácu, ktorej je potrebné sa venovať aj v kooperácii s rómskou komunitou.
Chorvátsky reportér mal naplánovanú návštevu spoločnosti U.S. Steel, ktorú kvôli dodržiavaniu striktných pravidiel v továrni, nemohol absolvovať. Jeho cesta ďalej smerovala do fabriky Železiarne Podbrezová a do nášho hlavného mesta.
HRT, to je chorvátsky digitálny paket, v ktorom sú dostupné štátne televízne stanice HRT (Croatian Radio Television) a niekoľko rozhlasových kanálov. Televízna stanica HRT-TV1 je prvý štátny kanál, vysiela hlavne spravodajstvo a dokumenty, no niekedy sú tu vysielané i kvalitné zahraničné filmy a seriály. HRT-TV2 vysiela takmer výlučne filmy a seriály zahraničnej produkcie, HRT-TV3 prináša cez víkendy športové zápasy, mimo toho sú tu tiež vysielané seriály a filmy.