Prejsť na obsah

Primátor Košíc podpísal v Miškolci dve zmluvy a otvoril EuroExpo

Primátor Košíc Ing. František Knapík odcestoval dnes na pracovnú cestu do Maďarska. V rámci programu sa dopoludnia zúčastnil na dvoch podujatiach. O 10.00 hod. podpísal spolu s primátorom mesta Miškolc Káli Sándorom Konzorčnú zmluvu projektu IMPACT a Dohodu o spolupráci miest Košice a Miškolc.

Na základe výzvy Európskej komisie predkladali spoločne Štátne generálne riaditeľstvo civilnej obrany a krízového riadenia, Mestská samospráva mesta Košice, Mestská samospráva župného mesta Miškolc a Oblastné združenie krízového riadenia a civilnej obrany mesta Miškolc projekt do tendra v sektoroch „Voda" a „Informačno-komunikačná technológia". Projekt je zameraný na ochranu kritickej infraštruktúry pod názvom „Integrovaný obranný systém činnosti kritickej infraštruktúry (Integrated Management for the Protection of the Activities of Critical Infrastructure Technology - IMPACT)". Uvedené inštitúcie boli v projekte zastúpené približne 25 členným tímom. Projekt sa začal 31. decembra 2007 a skončí sa 31. mája 2010. V rámci projektu IMPACT rieši Štátne generálne riaditeľstvo civilnej obrany a krízového riadenia niekoľko cieľov, napríklad vytvorenie komplexnej analýzy rizík, identifikáciu hrozieb, monitorovanie a určenie hrozby, stanovenie opatrení, vytvorenie monitorovacieho systému varovania a signalizácie a pod. Mestská samospráva mesta Košice zasa overuje a analyzuje bezpečnosť vodnej priehrady Ružín, následky prípadného poškodenia vodnej priehrady vzhľadom na zásobovanie pitnou a úžitkovou vodou, následky pretrhnutia hrádze atď. Mestská samospráva župného mesta Miškolc a Oblastné združenie civilnej obrany a krízového riadenia sa v rámci tohto projektu zaoberá bezpečnosťou elektronického vybavovania agendy a informačného systému samospráv.

Oba dokumenty - konzorčná zmluva a dohoda o spolupráci miest, ktoré dnes primátori Miškolca a Košíc podpísali, na seba nadväzujú.

„Zmluva, ktorú dnes podpisujeme je dôležitým vyústením práce odborných tímov a začiatkom budovania bezpečnostného systému, ktorý raz môže zachrániť život obyvateľom tejto oblasti v Maďarsku alebo na Slovensku. Som naozaj rád, že nastal tento deň," povedal primátor Košíc František Knapík pred podpisom zmluvy o spolupráci v oblasti civilnej ochrany a krízového riadenia.

Ešte dopoludnia sa obaja predstavitelia partnerských miest spoločne zúčastnili na otvorení výstavy Miškolc – Košice EuroExpo 2008. Toto podujatie má za cieľ obnoviť postavenie a štatút oboch známych a tradičných trhových miest. Podujatie sa koná v rámci programu oživenia ekonomiky regiónu. Miestom konania výstavy EuroExpo je športové centrum univerzitného mestečka v Miškolci, usporiadatelia očakávajú, že približne polovica vystavovateľov a návštevníkov príde zo Slovenska. Interregionálne pásmo, ktoré sa nachádza medzi mestami Košice a Miškolc predstavuje významný potenciál pre cestovný ruch. Vzdialenosť 80 km a počet obyvateľov viac než 500 tisíc znamená perspektívnu spotrebiteľskú základňu.

EuroExpo vytvára priestor pre prezentáciu malých a stredných podnikateľov a ponúka prístup na trhy Maďarska a Slovenska. V rámci podujatia sa organizuje interregionálna konferencia, stretnutia obchodníkov a ďalšie programy.

V roku 2009 sa uskutoční výstava Košice – Miškolc EuroExpo v Košiciach a vystavovatelia z Maďarska dostanú 50% výstavnej plochy a zľavy na vybudovanie svojich výstavných stánkov. Účastníci EuroExpo v Miškolci majú opčné právo na zľavnenú účasť. Výstava je zameraná na oblasti dom a záhrada (stavebníctvo, bytové zariadenia, zakladanie záhrad), nábytok (skrine, sedacie súpravy, kuchynský a kúpeľný nábytok), zdravie, wellness, móda a štýl (šatstvo, klenoty, bižutéria, kozmetika), sobáše (sobášne šaty, služby), cestovný ruch, turistika, euro-business (pomoc pri hľadaní slovensko-maďarských obchodných partnerov), bankovníctvo - poisťovníctvo (banky, poisťovacie spoločnosti, makléri), auto - moto (obchodníci v automobilovom priemysle).