Prejsť na obsah

Primátor na svetovom stretnutí samospráv v Paríži

Primátor Košíc František Knapík prijal pozvanie na spoločné stretnutie predstaviteľov miestnych samospráv štátov Európskej únie, Latinskej Ameriky a Karibiku, ktoré sa uskutoční 29. a 30. novembra 2007 v Paríži. Témou stretnutia, ktoré predchádza Summitu týchto štátov bude teritoriálna kohézia a základné úlohy miest a regiónov týchto oblastí. „Sociálne problémy zúčastnených krajín sú pravdepodobne rozdielne, vychádzajúce z podmienok životnej úrovne a starostlivosti o občanov v jednotlivých krajinách. Verím, že nájdeme s niektorými mestami spoločné sociálne témy a vymeníme si skúsenosti,“ dodal pred odchodom František Knapík.

Fórum, ktoré bude mať svetovú premiéru, iniciovalo Francúzsko, Španielsko a Taliansko. V Paríži ho pripravuje riadiaci výbor, pozostávajúci zo senátorov týchto krajín, s aktívnou účasťou národných, regionálnych a svetových združení miestnych volených predstaviteľov. Hostiteľom bude prezident Francúzskeho senátu Christian Poncelet.

Cieľom fóra je ustanoviť paralelne so Summitom štátov pravidelné stretnutia predstaviteľov samospráv Európskej únie, Latinskej Ameriky a Karibiku, zúčastniť sa dialógu medzi týmito dvoma veľkými regionálnymi skupinami a prezentovať návrhy konkrétnych činností, ktoré najlepšie odzrkadlia očakávania občanov. Predstavitelia samospráv budú mať možnosť vysloviť svoje záujmy, neskôr adresované Summitu zúčastnených krajín.