Prejsť na obsah

Primátor Polaček: Košice sú na prahu humanitárnej katastrofy

Vyhlásenie primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka (nezávislý) po dnešnom Krízovom štábe Okresného úradu v Košiciach.  

Mesto Košice v tejto chvíli začína čeliť humanitárnej katastrofe. Aj keď robíme všetko, čo je v našich silách, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu, už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do nášho mesta.

Sme prvé väčšie mesto pri hraniciach, každý deň prichýlime tisíce ukrajinských utečencov. Z Ukrajiny už pred vojnou ušlo vyše 2 milióny ľudí, cez Košice ich za ten čas prešlo desiatky tisíc. Pre väčšinu z nich sme zatiaľ prestupnou stanicou pred tým, než vyrazia ďalej do krajín EÚ za svojimi príbuznými alebo známymi.

Mesto Košice pomáha utečencom namiesto štátu

Denne nám do Košíc prichádzajú desiatky autobusov a individuálne stovky ľudí z Ukrajiny. Samosprávy nemajú kompetenciu v tomto mimoriadne stave pomáhať ľuďom utekajúcich pred vojnou, je to úloha štátu. My nemôžeme tieto otázky riešiť a ani v nich rozhodovať, máme úplne iné úlohy. Chceme sa však o týchto ľudí postarať, venujeme sa im ako najviac môžeme, ale kapacitne to už mesto Košice nezvláda. 

Chceme poďakovať stovkám dobrovoľníkov, ktorí 24 hodín denne pomáhajú tomu, aby pomohli utečencom z Ukrajiny a svojmu mestu. Veľká vďaka patrí aj príslušníkom záchranných a bezpečnostných zložiek a takisto všetkým, ktorí z vlastnej vôle poskytli ubytovanie a pomáhali Ukrajincom. 

Minulú stredu sme na mestskom zastupiteľstve schválili 200 000 eur z rozpočtu mesta na pomoc utečencom z Ukrajiny. Do našich základných a materských škôl sa už začleňujú deti z Ukrajiny, k dnešnému dňu sme prijali 38 žiakov na 13 našich základných škôl a 3 deti do materských škôl.

Ani rozšírená kapacita centra pomoci na "Čéhačku" nebude stačiť

Na kúpalisku „Čéhačko“ pri železničnej stanici sme uplynulý štvrtok spustili prevádzku pracoviska pomoci všetkým ľuďom, ktorí do Košíc prichádzajú z Ukrajiny. Vytvorili sme im dôstojné podmienky, zabezpečili sme im aj stravu a takisto aj núdzové ubytovanie. Dohodli sme sa, že autobusy z Vyšného Nemeckého budú zastavovať priamo pred „Čéhačkom“, aby sme všetky procesy čo najviac zjednodušili. 

Už neraz sa stalo, že v noci nám tam naraz dorazilo v jednu chvíľu viacero autobus s utečencami. Dnes v noci nám prišlo bez predchádzajúceho avíza v priebehu poldruha hodiny zhruba 500 utečencov. Za uplynulý deň sme vybavili zhruba 1 500 ľudí. S vypätím všetkých síl sa o nich naši dobrovoľníci postarali a my sme kvôli tomu rozšírili kapacitu tohto hotspotu z pôvodných 300 na súčasných 400 miest.

Na starostlivosť o nich potrebujeme sto dobrovoľníkov na deň pri 5-zmennej prevádzke. Ak by sme chceli vo vlastnej réžii zabezpečiť len bežnú stravu pre utečencov, vyšlo by nás to denne na 5000 eur. Naozaj ďakujem všetkým sponzorom, ktorí sa o to zatiaľ starajú. Ani to však nebude stačiť a už v najbližších hodinách budeme mať problém s nedostatočnou kapacitou "Čéhačka".

Do Košíc začnú odteraz prúdiť mimoriadne vlaky s utečencami

V priebehu dneška sme sa len neoficiálne dozvedeli, že na našu železničnú stanicu prídu ešte dnes večer a v noci z Čiernej nad Tisou vlaky so stovkami utečencov, ktorí potrebujú našu pomoc. A tak by to odteraz malo byť aj v ďalších dňoch. Nevieme, koľko presne ľudí bude v tých vlakoch a koľko z nich bude potrebovať ubytovanie. Je nefér, aby sme od predstaviteľov štátu nemali konkrétne a priame informácie. Je nefér, že nás štát neinformuje, čo sa deje, nikto nevydáva pokyny a rozhodnutia. Chceme pomáhať, no musíme sa pozerať aj na Košičanov a naše mesto. 

Vyzývame, aby štát okamžite rozhodol a dal pokyny, čo máme robiť. Nemáme informácie o tom, koľko ľudí prijalo azyl, koľko tu chce zostať. Nemáme informácie a ani dáta. Bez nich a podpory nevieme ako máme postupovať a aké máme prijímať rozhodnutia.  

Štát nám doposiaľ neposkytol žiadne svoje ubytovacie kapacity, hoci tu má napríklad svoje školy a nielen my už naozaj máme veľký problém, kam máme utečencov umiestniť. Už pred 11 dňami sme prosili o pomoc Okresný úrad v Košiciach. Požiadali sme ich o 5000 postelí a matracov ktoré by sme využili v stanovom mestečku. Prisľúbili nám ich 1000 pre nás a ďalších 1000 pre Košický samosprávny kraj. Každý deň sa na nich pýtame, nikto nevie, kde sú, ale vraj tu už mali byť. Žiaľ nie sú.

Štát tvrdí, že sa na takýto scenár mesiace pripravoval. Táto humanitárna kríza však nemôže byť založená len na dobrovoľníkoch a samosprávach, ktoré nahrádzajú štát. Ešte minulý týždeň sme požiadali o aspoň 20 vojakov, ktorí by nám pomáhali s utečencami. Doposiaľ sme aj napriek urgenciám nedostali nikoho. 

Podľa primátora sa nedá takto ďalej fungovať

Nemôžeme takto ďalej fungovať. Potrebujeme pokyny a príkazy, aby sme mohli pomáhať utečencom. Nemáme problém kúpiť tieto lehátka, keď budeme mať garanciu, že nám to štát preplatí. Nemôžeme však len čakať, čo sa bude diať. My musíme v prvom rade chrániť záujmy Košičanov a ich bezpečnosť. Samozrejme, že veľmi radi pomôžeme aj Ukrajincom. Bez pomoci štátu, ktorého úlohy ako samospráva v týchto dňoch plníme, to však nezvládneme.

Chcem ubezpečiť Košičanov, že z rozpočtu mesta to nebudeme a ani nemôžeme na to míňať finančné zdroje. Budem tvrdo bojovať proti tomu, aby podvýživené samosprávy ponúkali svoj pomoc a zdroje z rozpočtu bez podpísaných záruk. Chceme v kľude pracovať a pomáhať. Odmietam potom chodiť vysvetľovať policajným vyšetrovateľom naše kroky, tak ako keď sme počas pandémie covid-19 pomáhali namiesto štátu Košičanom. Mimochodom, aj napriek prísľubom sme doteraz od štátu nedostali ešte státisíce eur, ktoré sme počas tejto pandémie vynaložili na zabezpečenie verejného zdravia Košičanov. 

Vojna nekončí na hraniciach, dôsledky riešia aj samosprávy

Verím, že predstavitelia štátu sa začnú zaujímať nielen o hraničné priechody, ale aj o mesto Košice, ktoré je významným dopravným uzlom a prechádzajú tu desaťtisíce ľudí. Vojna nekončí na hraniciach, ale jej dôsledky musia riešiť samosprávy. Prosím kompetentných, aby prišli do Košíc a vymysleli plány. Potrebujeme byť rozhodní a len takto ponúkneme všetkým utečencom svoju pomoc. Ak chceme pomáhať, potrebujeme podporu vás všetkých.

Ďakujem za pomoc v mene všetkých Košičanov a obyvateľov Ukrajiny, ktorí už prišli alebo v najbližších dňoch prídu do Košíc.