Prejsť na obsah

Primátor sa stretol s ministerkou životného prostredia Islandu

Primátor Zdenko Trebuľa prijal v stredu 13. apríla v Historickej radnici na Hlavnej ulici ministerku životného prostredia Islandu pani Sigridur Annu Tholdavdottir a Jeho Excelenicu veľvyslanca Islandu pre SR Sveinna Björnssona. Návšteva islandskej ministerky životného prostredia súvisela so stretnutím s islandskými firmami, ktoré pripravila Obchodná rada Islandu a Slovenská obchodná a priemyselná komora. V prípade Košíc bol v centre pozornosti projekt komunálneho vykurovania využívaním geotermálnej energie.

"Islandské firmy majú veľký záujem podieľať sa na jednom z najväčších európskych projektov využívania geotermálnej energie v Košiciach," povedala na stretnutí islandská ministerka životného prostredia Sigridur Anna Thordardottir. "Islandu patrí prvenstvo v tejto oblasti. Až 70 percent celkovej a 99 percent elektrickej energie získava z obnoviteľných zdrojov. Naši odborníci majú dobré znalosti v tejto oblasti a môžu pomôcť Slovensku najmä svojím know-how."

Primátor Zdenko Trebuľa zdôraznil, že postavenie Islandu ako lídra v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov je zárukou, aby bol projekt úspešný. "Pre samosprávu je tento projekt dôležitý hlavne z pohľadu občanov. Vďaka tomuto zdroju by mohli ľudia za teplo platiť menej peňazí."

Finančne náročný projekt si vyžiada náklady približne 50 miliónov EUR, čo je asi 1,9 miliardy korún. Náklady sa v súčasnosti spresňujú v spolupráci s expertmi Svetovej banky. Hlavným faktorom pri investovaní bude Slovenský plynárenský priemysel, ktorý ako rozhodujúci akcionár môže stanoviť systém financovania. "Predpokladáme, že 20 percentami sa bude podieľať SPP, približne 30 percent by sme mali získať z grantov EÚ a zvyšok by tvorili pôžičky, ktoré môže SPP získať veľmi výhodne, pretože má za sebou silný kapitál," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Slovgeoterm a honorárny konzul Islandu v SR Otto Halás. Prvú teplú vodu z geotermálneho vrtu by podľa neho mohli Košičania dostať začiatkom roku 2008.

Tepláreň Košice, ktorá je partnerom projektu, odoberie ročne 2 100 terajaulov, čo predstavuje 30 percent ročnej potreby mesta. V súčasnosti pripravujú investori podklady na získanie stavebného povolenia, ktoré je predpokladom na čerpanie grantov z EÚ.