Prejsť na obsah

Primátori krajských miest chcú poplatky od investorov

Primátori ôsmich krajských miest iniciujú nový návrh zákona o miestnom poplatku za zaťaženie pozemných komunikácií na území obce.

"Najmä vo väčších mestách je rozsiahla výstavba, ktorá viaže možnosti parkovania, prehusťuje a zaťažuje miestne komunikácie, preto chceme, aby sa investori podieľali na rozvoji cestnej siete," zdôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Navrhovaný jednorazový miestny poplatok sa týka nových stavieb a viaže sa na počet vytvorených parkovísk s navrhovanou sadzbou 10 000 Sk za jedno. Tento poplatok nie je stabilný a samosprávy si jeho výšku aj ďalšie podmienky môžu určiť vlastným všeobecným záväzným nariadením, ktoré prijme ich zastupiteľstvo. Zároveň má umožniť, aby na základe takto vyberaného poplatku získali samosprávy prostriedky na sanovanie problémov s prehustenou dopravou v určitých lokalitách, ako aj problémov s miestnou dopravou v mestách všeobecne. Návrh zákona nepredpokladá finančné dôsledky pre štát, ale zaťaženie podnikateľov v stavebnom sektore.

Podľa primátorov Košíc Františka Knapíka a Banskej Bystrice Ivana Saktora prijatím zákona by sa upravili vzťahy medzi mestom a investormi. Tiež sa môžu vyriešiť širšie dopravné vzťahy v mestách. "Mesto nemá v súčasnosti adekvátny nástroj, ktorým by mohol reagovať na stavebný boom investorov. Preto hľadáme riešenia v legislatíve," dodal F. Knapík.

Návrh zákona bol predložený premiérovi a ministrovi financií. Primátori krajských miest predpokladajú, že by mohol nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2008
.
Zdroj: TASR