Prejsť na obsah

Prímestský tábor v ZOO – raj pre deti

Hodina medzi opicami, Šou tuleních bratov Čuka a Geka, Potulky africkou savanou, Jazda na koni – to všetko si vychutnávajú deti v päťdňovom prímestskom tábore, ktorý už po druhý rok  počas letných prázdnin organizuje pre deti základných škôl Zoologická záhrada v Košiciach. Prímestský tábor v ZOO sa stal jedinečnou ponukou pre rodičov, ktorí chcú pre deti pripraviť neopakovateľné zážitky. Na august zostáva ešte pár voľných miest, ktoré čakajú možno práve na vaše prázdninujúce ratolesti. Viac informácií nájdete na www.zookosice.sk.

Teplo je aj zvieratám
Cez letné prázdniny ZOO nepatrí len táborujúcim deťom. Rozľahlý areál je ideálnym miestom celodenného výletu pre rodiny s deťmi. Množstvo oddychových zón dopĺňajú detské ihriská s najmodernejšími prvkami. Komfort pre návštevníka zabezpečujú stánky s občerstvením, reštaurácia, ohniská zriadené na piknik v prírode. „Pri potulkách ZOO si určite všimnete, že zvieratá sa v týchto dňoch správajú podobne ako ľudia. Pred páliacim slnkom sa ukrývajú pod prístreškami, v ubikáciách , ale aj pod stromami, ktoré sú vo väčšine výbehov. Medvede a tiger sa v tropických horúčavách častejšie kúpu v potokoch, ktoré pretekajú výbehmi. Levice, hoci ich biotopom je savana, taktiež vyhľadávajú tieň stromov. Spomedzi zvierat v našej zoo je na takéto teplo najviac prispôsobená ťava dvojhrbá. Ako je známe, ťava si dokáže regulovať teplotu v rozmedzí až 10 stupňov Celzia," vysvetlil zoólog Jozef Lenárd.

Zvýšenú pozornosť venujú ošetrovatelia emu hnedým, ktoré osviežujú sprchou. Vo výbehu pre tučniaky sú stabilne nainštalované postrekovače. Tulení bratia trávia tieto dni zväčša v bazéne. Väčšina kopytníkov sa schováva v ubikáciách a v tieni stromov. Malým tamarínom (opičky) akoby vysoké teploty neprekážali- sú aktívne po celé dni. Ostatné primáty čas vrcholných teplôt okolo poludnia skôr predriemú. Počas letných horúčav dostávajú zvieratá šťavnaté krmivo, ovocie, zeleninu, bylinožravce každý deň čerstvú trávu. Ošetrovatelia kladú dôraz na pitný režim, napájadlá musia byť neustále zásobované čerstvou vodou. Na očiach majú pritom najmä mláďatá, ktoré ešte nemajú dobre vyvinutý termoregulačný systém. O prácu ani v tom prípade nemajú núdzu. Veď stádo danielov sa rozrástlo o osem mláďat, v rodine jeleňa karpatského privítali dve mláďata, pribudol thar himalájsky, teliatká zubra a maďarského dobytka, žriebätá poníkov, koňa Przewalského, kulanov.

Zdroj: ZOO Košice