Prejsť na obsah

Projekt: „Mesto Košice deťom“ -Starostlivosť o talentované deti a formy jej popularizácie

Zámerom Mesta Košice je v rámci realizácie projektu „ Mesto Košice deťom" každoročne oceniť z úrovne primátora mesta - ďakovným listom a vecnými cenami - žiakov základných škôl, základných umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Dňa 27. júna 2012 sa uskutočnil 7. ročník ocenenia úspechov žiakov ZŠ a ZUŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Košice.

Cieľom projektu „ Mesto Košice deťom" je:
· zvýraznenie starostlivosti Mesta Košice o žiakov vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, ktorých môžeme zaradiť medzi žiakov s mimoriadnym nadaním a talentom,

· zviditeľnenie starostlivosti o talentovanú a nadanú mládež formou oceňovania najúspešnejších žiakov základných škôl, základných umeleckých škôl a centier voľného času v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice primátorom mesta.

Starostlivosť o tieto deti je vo väčšine obmedzená na výchovno-vzdelávacie aktivity, pričom úsilie učiteľov a žiakov nie je docenené výrazným vyzdvihovaním výsledkov ich činnosti a nie je dostatočne viditeľné ani na verejnosti – okrem zainteresovaných.

V Centre voľného času, elokované pracovisko Domino na Popradskej 86, Košice sa za účasti viceprimátorky MUDr. Renáty Lenártovej, vedúcej referátu školstva, športu a mládeže PaedDr. Márie Kavečanskej stretli najúspešnejší reprezentanti Mesta Košice zo základných škôl a základných umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, spolu so svojimi pedagógmi a riaditeľmi škôl. Pozvanie na oceňovanie žiakov prijali aj JUDr. Jaroslav Hlinka, starosta MČ Košice –Juh, JUDr. Henrieta Pagáčová, prednostka MÚ MČ Košice –Juh a Ing. Martin Pitorák, viceprezident US Steel a.s. Košice.

Slávnostný príhovor predniesla viceprimátorka Renáta Lenártová. Vo svojom príhovore vyjadrila podporu výchovno-vzdelávacím aktivitám zameraným na nadanú a talentovanú mládež, zdôraznila potrebu zviditeľňovania dosiahnutých úspechov žiakov, potrebu zviditeľňovania práce pedagógov, ktorí sa venujú nadaným a talentovaným žiakom, poukázala na starostlivosť prejavenú Mestom Košice v smere k žiakom s nadaním a talentom. Vyjadrila spokojnosť s dosiahnutými úspechmi žiakov v tomto školskom roku. Úspechy vzbudzujú hrdosť na dosiahnuté výsledky a vynaložené úsilie žiakov, podporené ich vrodenými schopnosťami. Poďakovala oceneným žiakom za vzornú reprezentáciu školy, Mesta Košice i Slovenskej republiky. Popriala im úspešné ukončenie školského roku a krásne prázdniny plné oddychu a nových zážitkov.

Oceneným sa prihovorila aj vedúca referátu školstva, športu a mládeže Mária Kavečanská, ktorá vyzdvihla úsilie a námahu žiakov a ich pedagógov pri príprave na súťaže a olympiády. Zdôraznila, že v dnešnej dobe je potrebné vážiť si každého dosiahnutého úspechu. Forma oceňovania žiakov, ktorú zvolilo mesto Košice je motiváciou aj pre ostatných spolužiakov a pedagógov.

Za sponzorov sa prihovoril Martin Pitorák, viceprezident US Steel a.s. Košice, ktorý do popredia záujmu dal význam vzdelávania mladých v dnešnej spoločnosti, ocenil dosiahnuté výsledky a upriamil pozornosť prítomných na pripravovaný Steel Park – kreatívna fabrika, akési vedecké centrum, ktoré má v najbližšej budúcnosti vyrásť v Košiciach a stane sa unikátom v rámci Európy.

Ďakovné listy a vecné ceny odovzdali úspešným 64 žiakom (55 jednotlivcov a 1 kolektív) MUDr. Renáta Lenártová, námestníčka primátora a PaedDr. Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže a za sponzorov Ing. Martin Pitorák, viceprezident US Steel a.s. Košice.

Darčeky pre ocenených pripravila aj MČ Košice - Juh. Žiaci zo škôl v MČ Košice Juh si prevzali darčeky z rúk pána starostu a prednostky MÚ.

V rámci kultúrneho programu vystúpili žiaci ZŠ Gemerská 2 v Košiciach, ktorí pod vedením PhDr. Angely Štefánikovej predviedli časť z muzikálu „ Pomáda trocha inak" a členky UNOSTAR Dance studio predviedli tanečné vystúpenie, ktorého choreografiu pripravila Andrea Hybennová .

Ďakujeme našim sponzorom, ktorí prejavili záujem a peňažným darom a vecnými cenami prispeli vo veľkej miere k tomu, že ocenení žiaci získali do budúcna novú motiváciu a pocit, že ich celoročnú námahu a dosiahnuté úspechy si Mesto Košice váži.

Sponzori 7. ročníka projektu „ Mesto Košice deťom":
· Slovenská sporiteľňa, a.s., Tomášikova 48, Bratislava
· Tepelné hospodárstvo, s.r.o., Komenského 7, Košice
· T-Systems Slovakia s.r.o., Žriedlová 13, Košice
· KOSIT, a.s., Rastislavova 98
· U.S. Steel Košice, s.r.o.
· Skanska Technológie a.s., Alejová 1635/2, Košice – Juh

Link na fotogalériu z oceňovania žiakov:
http://pokec.azet.sk/fotoclubmikado/fotoalbumy#/fotoclubmikado/fotoalbumy/mesto-kosice-detom-ocenenie









Prílohy