Prejsť na obsah

Rabín Rasson Arrusi, člen rabinátu štátu Izrael a predseda Halichot Am Israel, je na návšteve Košíc.

Na pozvanie UPJŠ – Právnickej fakulty pricestoval včera (16.10.2006) do Košíc rabín Rasson Arrusi, člen Chief Rabbinat of the State of Israel. Už niekoľko rokov je jedným zo študijných predmetov na tejto fakulte „štúdium židovského práva", ktoré býva oživené prednáškami právnického špecialistu z Izraela.
Prítomnosť tak významnej osobnosti v Košiciach si uctil aj primátor mesta Ing. F. Knapík, ktorý rabína Rassona Arrusiho dnes prijal vo svojej kancelárii. Pri tejto príležitosti venoval rabín primátorovi mesta tradičnú pokrývku hlavy – kipu s hebrejským textom. Rabína Arrusiho sprevádzal košický rabín Jossip Steiner.
„Európa stojí na 3 pilieroch, z ktorých jeden tvorí židovská kultúra prítomná v obradoch, symboloch, spoločenskom a kultúrnom živote. Židovské etnikum je súčasťou Košíc už niekoľko storočí a žije tu v plnej integrácii s ostatnými národnosťami," uviedol primátor.
Pobyt rabína Arrusiho sa uskutočňuje v rámci projektu Pramene židovského práva na UPJŠ - Právnickej fakulte, ktorý podporuje Ministerstvo zahraničných vecí štátu Izrael, nadácia Ezra z Bratislavy, Katolícka univerzita v Ružomberku a Teologická fakulta v Košiciach. Rabín Rasson Arrusi je sudca, ktorý svoje dlhoročné skúsenosti zužitkoval pri založení súkromných súdov v Izraeli, ktoré významnou mierou odľahčili štátne súdnictvo.