Prejsť na obsah

Rákocziho hrobka prístupná verejnosti

Slávnostným prestrihnutím pásky dnes po roku rekonštrukčných prác sprístupnili širokej verejnosti hrobku Františka Rákocziho, ktorá je už vyše sto rokov v stredovekej krypte v košickom Dóme sv. Alžbety.

Na hrobke boli opravené poškodené časti. Náklady na rekonštrukčné práce si vyžiadali okolo šesť miliónov korún. Prostriedky získala nezisková organizácia Perly gotickej cesty v rámci programu Interreg IIIA a príspevok poskytol aj Košický samosprávny kraj i mesto. Počas reštaurátorských prác boli odkryté drobné pôvodné fragmentárne maľby, prekryté súvislou maľbou. Krypta dostala nový systém cirkulácie vzduchu s použitím modernej techniky na vetracích otvoroch, ktorý si bude regulovať ventiláciu a cirkuláciu vzduchu a vlhkosť v hrobke automaticky, obmedzovať sa bude aj počet návštevníkov. Reštaurátori použili aj nový systém sanačných omietok a dlažby, ktoré by mali eliminovať presakovanie dažďovej vody.

Krypta bola pôvodne pravdepodobne „dolným" kostolíkom a bola rekonštruovaná dvakrát – v polovici a koncom 19.storočia. Úpravy stien a podlahy sa urobili v roku 1906 proti prenikaniu vlhkosti, ktoré teraz odstránili a nahradili ich modernejšími a vyhovujúcejšími materiálmi. Dóm a krypta patria k najvyhľadávanejším a najnavštevovanejším kultúrnym pamiatkam Košíc. Kryptu ročne navštívi vyše 20 000 turistov.

Zdroj: SITA