Prejsť na obsah

Ročná bilancia Kancelárie prvého kontaktu: 96 tisíc klientov

Najviac Košičanov - vyše 24 tisíc - využilo možnosť priamych finančných úhrad v spojenej pokladni miestnych daní a poplatkov. Zmeny a podania k miestnym daniam prišlo ohlásiť takmer 17 tisíc občanov, k poplatkom komunálneho odpadu ich bolo viac ako 15 tisíc. Hlavná podateľňa magistrátu vybavila vyše 14 tisíc stránok a špecializovaná podateľňa miestnych daní s výdajom tlačív a oznámených písomností cez 11 tisíc Košičanov. Kopírovacie služby v nej využilo približne 8 tisíc klientov, osvedčovanie listín a podpisov na listinách viac ako 3 tisíc občanov.

Na ostatných pracoviskách kancelárie - celkovo ich je jedenásť - bolo podaných takmer 1800 informácii z oblasti dopravy a komunikácii, správy mestského majetku, výstavby, životného prostredia, kompetencií stavebných úradov a zo sociálnej oblasti. Možnosti internetového pripojenia na vybrané webové stránky verejnej správy využilo 360 obyvateľov. Kancelária obdržala a vybavila 60 podaní k sprístupneniu údajov podľa Zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Nadštandardnými návštevnými obdobiami roka v KPK boli január, mesiac podávania daňových priznaní, s celkovým počtom takmer 16 tisíc stránok, ako aj apríl a máj, mesiace s výdajom oznámených zásielok a hotovostnými platbami, s počtom po 13 tisíc klientov.

Chod KPK so siedmymi stálymi a približne stovkou rotujúcich pracovníkov z odborných oddelení magistrátu je organizačne zabezpečený tak, aby občania mohli na všetkých pracoviskách svoje náležitosti vybaviť v rámci celej pracovnej doby a aj v čase obedňajšej prestávky. Oproti iným inštitúciám sú stránkovými dňami všetky pracovné dni, teda aj utorok a štvrtok. Podieľajú sa viac ako jednou štvrtinou na týždennom počte priebežne vybavovaných klientov, čím sa odbremenil nával tradičných stránkových dní, ktorými boli pondelok, streda a piatok.

Kontakty a tlačivá k jednotlivým druhom podaní a žiadosti si môžu Košičania vyzdvihnúť osobne na jednotlivých pracoviskách KPK, ale aj vytlačiť doma z internetovej adresy mesta www.kosice.sk, z jej časti „Servis pre občanov" resp. „Formuláre a tlačivá".

Spracoval: Ing. Marián Krajňák