Prejsť na obsah

Rokovalo XVII. mestské zastupiteľstvo v Košiciach

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach prerokovali 30. júna na XVII. rokovaní rozbor hospodárenia mesta Košice za I. štvrťrok 2005 a návrh na 2. úpravu rozpočtu mesta Košice na rok 2005. Medzi položkami, ktoré pribudnú do výdavkovej časti sú napríklad príspevky na prevádzkové výdavky škôl, riešenie havarijného stavu na ZŠ Podjavorinskej, kde požiar zničil strechu plavárne, rozvoj služieb pre seniorov, oprava a údržba amfiteátra, vklad do Mestského futbalového klubu. V rámci kapitálových výdavkov je to napr. transfer pre bytový podnik na obnovu domu s malometrážnymi bytmi na Mlynárskej ulici, nákup špeciálneho vozidla, účelové transfery pre MČ Juh na výstavbu športovo-zábavného areálu na Alejovej a pre MČ Barca na technickú vybavenosť. Poslanci súhlasili s dopracovaníe Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Košice do akčných plánov pre prioritné úlohy roku 2006.

Schválený návrh tarify DPMK, a.s. pre mestskú pravidelnú dopravu osôb v Košiciach priniesol viacero zmien, ktoré vyplývajú z legislatívnej zmeny, vďaka ktorej majú obe a mestá pôsobnosť v oblasti cien, určujú maximálne ceny a vykonávajú cenovú kontrolu. Nezmenila sa však sadzba cestovného.

Poslanci schválili Návrh rozvoja sociálnych služieb pre seniorov mesta Košice na obdobie r. 2005 - 2007. Podľa prognóz Štatistického úradu o vývoji obyvateľstva SR do roku 2050 patrí medzi hlavné charakteristické znaky znižovanie prírastku obyvateľstva a nárast počtu ľudí v dôchodkovom veku. Uvedomujúc si túto skutočnosť pripravilo odd. sociálnych vecí a kultúry v spolupráci s odd. komunálneho rozvoja a riadenia podnikov návrh rozvoja sociálnych služieb pre seniorov z úrovne mesta na obdobie rokov 2005 - 2007. Predložený návrh obsahuje dva hlavné ciele: Skoordinovať a zefektívniť činnosť už existujúcich sociálnych služieb, ktoré mesto, resp. jednotlivé mestské časti poskytujú, t.j. opatrovateľskej služby, zariadení opatrovateľskej služby a Domova dôchodcov na Garbiarskej 4. Doplniť služby nedostatkové, resp. vytvoriť také zariadenia sociálnych služieb, ktoré v meste chýbajú, t.j. zariadenie opatrovateľskej služby, domov - penzión pre dôchodcov, špecializované zariadenie pre seniorov s psychickým ochorením Poslanci odsúhlasili aj návrh na nepeňažný vklad mesta Košice do Občianskeho združenia Košická aréna - pozemokv bezprostrednej blízkosti štadióna,ktorý bude slúžiť na výstavbu tréningovej hokejovej haly.

Poslanci zobrali na vedomie informácie o príprave novely zákona o Meste Košice. Na augustovom rokovaní MZ by sa mali zaoberať už paragrafovým znením návrhu. Vďaka súhlasu poslancov dostane Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov do dlhodobého prenájmu za symbolickú korunu nehnuteľný majetok - bývalé Pomocné roľnícke hospodárstvo Haniska, ktoré mesto získalo od Ministerstva obrany darovacou zmluvou ako nepotrebný vojenský majetok.