Prejsť na obsah

Rozhodnutie o využití armádneho majetku musí byť efektívne, účelné a rozumné

Na pracovné rokovanie k problematike priestorového riešenia univerzít pôsobiacich v Košiciach pozval primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa v utorok 20. septembra predstaviteľov vysokých škôl a poslaneckých klubov mestského zastupiteľstva. Všetci si prezreli priestory bývalých Malinovského kasární na Moyzesovej ulici a Kasární kpt. Jaroša na Kukučínovej ulici, ktoré boli ako prebytočný majetok armády rozhodnutím vlády bezodplatne prevedené do majetku mesta Košice. Okrem toho navštívili aj areál bývalých Kukorelliho kasární a Vojenskej leteckej akadémie na Rampovej ulici, ktorý dnes čiastočne využíva Letecká fakulta Technickej univerzity a Odborná vojenská škola letectva.

Cieľom pracovného stretnutia bolo poskytnúť možnosť osobného poznania priestorov, o ktoré prejavili záujem Teologická fakulta Katolíckej univerzity Ružomberok so sídlom v Košiciach a Lekárska fakulta Univerzity P. J. Šafárika, ale aj ďalší vojenský majetok. Dve fakulty by chceli areál Malinovského kasární využiť na riešenie svojich priestorových problémov a vybudovať v ňom univerzitné centrum. Návrh na prevod majetku z portfólia mesta na dve spomínané fakulty za symbolickú korunu predostreli aj poslancom mestského zastupiteľstva. Tí rokovanie o tomto bode zatiaľ kvôli legislatívnym nedostatkom prerušili. Mesto navrhlo, aby na spôsob využitia vojenských objektov bola vypísaná verejná súťaž. Vo veľkom časovom horizonte ide pravdepodobne o jedinú príležitosť, keď mesto získalo taký rozsiahly nehnuteľný majetok.

Primátor Zdenko Trebuľa vyzval všetkých zainteresovaných, aby dôkladne zvážili možnosti, ktoré ponúkajú všetky jednotlivé objekty, ich technický stav, nevyhnutné investičné náklady, perspektívy využitia na požadovaný zámer, ale aj finančné možnosti fakúlt na prevádzkovanie budúcich priestorov. Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Boris Banáry i rektor Univerzity P. J. Šafárika Vladimír Babčák súhlasili s navrhnutým termínom na predloženie projektu. Do konca októbra by mali mestu predložiť návrh svojej predstavy, ktorá by zahŕňala presné rozdelenie existujúceho majetku medzi univerzity, riešenie vlastníckych či spoluvlastníckych vzťahov k pozemkom a budovám, investičný zámer i predpokladané prevádzkové náklady. „Chceme, aby Košice boli univerzitným mestom, aby sa možnosti pre jednotlivé fakulty rozvíjali," povedal primátor Zdenko Trebuľa. „Ale musí to byť efektívne, účelné a rozumné rozhodnutie, výhodné pre všetky strany, s reálnymi väzbami na súvisiacu mestskú infraštruktúru. Dôvod je veľmi jednoduchý – bude to rozhodnutie, ktoré ovplyvní mesto na dlhé desaťročia."