Prejsť na obsah

Rozpočet mesta na rok 2005 bude diétny

Členovia Mestskej rady v Košiciach sa na šiestom mimoriadnom rokovaní venovali jedinému bodu - rozpočtu mesta na rok 2005. Po rozsiahlej diskusii doporučili mestskému zastupiteľstvu, ktoré sa zíde vo štvrtok 13. januára, návrh rozpočtu. Do štvrtka sa ešte zídu jednotlivé poslanecké komisie i kluby, na rokovaní MZ by tak materiál mal byť doplnený aj o ich závery a stanoviská.

Rozpočet mesta na rok 2005 je predkladaný ako vyrovnaný v celkovej výške 2 miliardy 205 miliónov korún. Mestským častiam budú prerozdelené finančné prostriedky v troch rôznych výškach. Pre malé mestské časti (Barca, Džungľa, Kavečany, Lorinčík, Vyšné Opátske, Košická Nová Ves, Krásna, Myslava, Pereš, Poľov, Šebastovce, Šaca, Ťahanovce vo výške 3200 korún na jedného obyvateľa, pre mestskú časť Lunik IX vo výške 2133 korún na obyvateľa a pre veľké mestské časti Dargovských hrdinov, Juh, KVP, Nad Jazerom, Staré mesto, Západ, Sídlisko Ťahanovce, Sever vo výške 555 korún na obyvateľa. Návrh na prerozdelenie vzišiel z viacerých pracovných stretnutí so starostami mestských častí a je kompromisom v situácii, keď mestu vplyvom fiškálnej decentralizácie bude v porovnaní s minulým rokom chýbať viac ako 200 miliónov korún.

"Navrhovaný rozpočet je veľmi diétny," označil navrhovaný dokument primátor Zdenko Trebuľa. "Vychádza z možností príjmovej časti. Prvé tri mesiace budeme sledovať, ako sa nám ho podarí napĺňať a na základe toho budeme môcť odhadnúť, či sa ďalších kvartáloch dokážeme pustiť aj do nejakých investícií. Všetko bude záležať od toho, ako sa nám bude dariť výber daní a miestnych poplatkov, nakoľko sa naplnia naše odhady. Pri mnohých z nich pracujeme len s odhadmi. Nemáme napríklad štatistiku o počte výherných či nevýherných automatov, za ktoré budeme vyberať daň."

Mesto počíta v rozpočte aj s účelovými investíciami do tých činností, ktoré doteraz hradili mestské časti. Ide napríklad o krytú plaváreň, trhovisko a Löfflerovo múzeum v Starom meste, Stredisko verejnoprospešných služieb, detské ihriská vo Všešportovom areáli a Relaxačné centrum na Juhu, verejnú zeleň na sídlisku KVP, rekreačné a športové služby v MČ Nad Jazerom a údržbu komunikácií na Pereši. S veľkou pravdepodobnosťou bude z rozpočtu vypustená výstavba bytového domu na Bernolákovej ulici. Ukazuje sa, že tento projekt momentálne nevie ponúknuť lacnejšiu výstavbu bytov, ako komerčné organizácie. Dočasne budú zrejme pozastavené aj investície do nehnuteľností v bezprostrednom susedstve Radnice v budovách na Hlavnej 57 a 61. Členovia MR konštatovali, že kým nie je jednoznačný zámer sťahovať magistrát do centra mesta, v súčasnej situácii treba s ďalšími investíciami počkať.

Rozpočet počíta s výdavkami na zabezpečenie nevyhnutných funkcií mesta - dopravu, údržbu komunikácií, čistotu, osvetlenie.