Prejsť na obsah

Samospráva príjme na aktivačné práce ďalších 66 ľudí

Mesto Košice v čase hospodárskej krízy hľadá aktívne možnosti pre vykonávanie aktivačných prác. Aktivačný príspevok k dávke v hmotnej núdzi vo výške 63 eur (1900 SK) dostane počas celého obdobia - do konca tohto kalendárneho roka z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny ďalších 66 ľudí.

Pritom len prednedávnom (v auguste) prijala Správa mestskej zelene v Košiciach v rámci programu na podporu vytvorenia nového pracovného miesta 50 zamestnancov. „Mesto Košice realizuje aktivačné práce podľa zákona o službách zamestnanosti od roku 2006. Začínali sme so 400 uchádzačmi o zamestnanie. V súčasnosti máme s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach uzatvorené dohody o poskytnutí príspevku na aktivačnú činnosť formou menších obecných služieb pre obec podľa zákona o službách zamestnanosti len pre 150 uchádzačov o zamestnanie, potreby mesta sú však oveľa vyššie. Mesto Košice sa preto v čase hospodárskej krízy rozhodlo realizovať aktivačné práce aj v zmysle zákona o obecnom zriadení ako verejnoprospešnú službu," uviedla vedúca Oddelenia služieb obyvateľstvu na Magistráte mesta Košice Eva Dudová. Dohody o podmienkach vykonávania menších obecných služieb organizovaných samosprávou plánuje mesto Košice uzatvoriť s ďalšími 66 uchádzačmi o zamestnanie do konca septembra. „V súčasnej dobe sú už podpísané zmluvy so 41 obyvateľmi mesta, ktorí sú evidovaní na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie, pričom niektorí z nich nastúpia na výkon AP už v budúcom týždni (21. septembra). Predpokladáme, že plánovaný počet naplníme do konca septembra 2009," dodala Eva Dudová. Realizáciou menších obecných prác prispeje mesto Košice k zvýšeniu zamestnanosti občanov s nízkou kvalifikáciou a bez kvalifikácie, podpore pracovných návykov týchto občanov, k zvýšeniu finančného zabezpečenia občanov prostredníctvom príspevku na aktivačnú činnosť, k zvýšeniu počtu pracovníkov Správy mestskej zelene na čistenie verejných priestranstiev a údržbu zelene ako aj k zlepšeniu čistoty v meste Košice. Zámerom realizácie menších obecných prác nie je len využiť legislatívnu možnosť efektívneho nástroja sociálnej práce, ale skvalitniť aj životné prostredie v našom meste. Vzhľadom na súčasné, ekonomicky i sociálne, náročné obdobie, je tiež naším cieľom umožniť uchádzačom o zamestnanie uplatniť sa v pracovnom procese," vyjadril sa v tejto súvislosti primátor Košíc František Knapík. V súvislosti s realizáciou menších obecných prác mestu Košice nevzniknú žiadne finančné náklady.
Celkové ročné náklady SMsZ na prijatie do pracovného pomeru 50 uchádzačov o zamestnanie v rámci projektu na podporu vytvorenia nového pracovného miesta predstavujú finančný objem vo výške 296 713 € (cca 9 mil. Sk). Táto čiastka pozostáva z výdavkov na mzdové prostriedky, odvody, tvorbu sociálneho fondu, stravné, náklady na pracovnú zdravotnú službu a materiálové náklady. V rámci rozpočtu mzdových prostriedkov sa pre nových pracovníkov ráta s minimálnou mzdou, pričom pre koordinátorov a najvýkonnejších zamestnancov je plánovaný motivačný príplatok do 10 percent mzdy. ÚPSVaR prispieva maximálne do výšky 50 percent rozpočtu mzdových prostriedkov a odvodov, čo v tomto prípade predstavuje za rok sumu 132 035 € (cca 4 mil. Sk). Ročné náklady mesta, resp. SMsZ budú 164 678 € (cca 5 mil. Sk).