Prejsť na obsah

Schválili Koncepciu školstva mesta Košice

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach prijalo dnes, 16. decembra 2009, Koncepciu školstva mesta Košice s podtitulom Rozvoj škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice na roky 2009-2013. „Tento koncepčný materiál analyzuje stav škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, pričom sa opiera o Koncepciu školstva z roku 2004. Strategický dokument predkladá prehľad stavu v školskom roku 2008/2009 a na základe predpokladaného demografického vývoja navrhuje zámery ďalšieho rozvoja škôl a školských zariadení do roku 2013," spresnil Marek Vargovčák, námestník primátora mesta Košice.

Koncepcia je úzko spätá aj s novým školský zákonom, ktorý nadobudol platnosť v septembri minulého roku. „Klasická škola je dnes chápaná predovšetkým ako vzdelávacia inštitúcia v rámci povinnej školskej dochádzky. Nový školský zákon dáva priestor školám a školským zariadeniam pre modernejší a prehľadnejší systém vzdelávania. Jedným z cieľov schválenej koncepcie školstva je preto v prvom rade vytvoriť priestor na to, aby sa školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice viac priblížili deťom, žiakom, študentom, rodičom a širokej verejnosti. Do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice v oblasti školstva patria materské školy, základné školy, základné umelecké školy, centrá voľného času, jazyková škola a ďalšie školské zariadenia. Našou ambíciou bolo zhodnotiť aktuálny stav školstva v týchto zariadeniach, hľadať vízie a východiská pre obdobie nasledujúcich štyroch rokov s cieľom vytvoriť fungujúci, kvalitný a hospodárny súbor škôl a školských zariadení v súlade s Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Košice. Na základe analýzy oddelenia školstva tiež chceme poukázať na vývoj počtu škôl a školských zariadení a vývoj počtu detí a žiakov v období rokov 2006-2008. Súčasťou koncepcie je zoznam škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice podľa právnej subjektivity. Je to otvorený dokument, ktorý je možné priebežne aktualizovať a dopĺňať vo vzťahu k objektívnym potrebám škôl a školských zariadení, ekonomickým možnostiam a zmenám legislatívy, ale aj v dôsledku koncepčných a strategických zámerov mesta Košice," zdôraznil po schválení dokumentu námestník primátora.

Racionalizačný proces
Na základe analýzy Koncepcie školstva z roku 2004 prebiehal v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice počas posledných dvoch rokov racionalizačný proces. „Racionalizácia prebiehajúca v meste Košice v poslednom období znamenala úpravu siete škôl, ktorá pri zohľadňovaní normatívneho financovania z úrovne Ministerstva školstva Slovenskej republiky prispôsobila kapacitu škôl aktuálnym a perspektívnym tendenciám populačného vývoja v meste Košice, potrebám žiadanej kvalifikovanej pracovnej sily na trhu práce a optimalizovala prevádzku škôl z personálneho a finančného hľadiska. V roku 2006 patrilo do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice a mestských častí 41 ZŠ, 5 ZUŠ, 5 CVČ, 58 MŠ, 41 školských klubov detí a 99 školských jedální a školských kuchýň," uviedol námestník primátora Marek Vargovčák.

Ako z koncepcie vyplýva v roku 2007 boli zo siete škôl a školských zariadení Ministerstva školstva SR vyradené 4 základné školy (ZŠ Charkovská, ZŠ Myslavská, ZŠ Petzvalova, ZŠ Škultétyho) a v roku 2008 zrušená MŠ Petzvalova 2. „Ďalšie racionalizačné opatrenia sa v rokoch 2007-2009 prejavovali najmä v znižovaní počtu zamestnancov škôl a školských zariadení. Tieto zmeny sa uskutočnili v súvislosti so znižovaním počtu detí v dôsledku demografického vývoja, ich odchodu do 8-ročných gymnázií, ale i súkromných a cirkevných škôl. V roku 2009 bola zo siete škôl a školských zariadení Ministerstva školstva SR vyradená ZŠ Rehoľná 2, ktorá slúžila pre dnes už neexistujúcu cieľovú skupinu žiakov na Golianovu ulicu v Krásnej . Racionalizácia vo významnej miere prispela ku kladným ekonomickým výsledkom. Prijaté opatrenia priniesli úsporu v prevádzkových nákladoch, v osobných nákladoch, ekonomickejšie sa mohli využívať priestory po zrušených školách, za rok 2007 a 2008 školstvo nevykazovalo žiadne záväzky. Školy dnes fungujú samostatne, školské zariadenia si potreby vedia riešiť vo väčšine prípadov z vlastných zdrojov," povedal Marek Vargovčák.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice je v súčasnej dobe 57 MŠ, pričom v mestskej časti Ťahanovce je MŠ súčasťou ZŠ Želiarska 1. „Sieť materských škôl na základe analýzy uvedenej podľa jednotlivých mestských častí postačuje pre potreby umiestnenia detí aj po zohľadnení nového školského zákona, ktorý znižuje počty detí v triedach materských škôl. Vychádzajúc v ústrety rodičom sme v tomto školskom roku otvorili v zriadených MŠ aj 4 nové triedy. V prípade potreby je možné otvoriť aj ďalšie triedy, ktoré sú k dispozícii už teraz. V materských školách je momentálne k dispozícii 286 tried, ktoré postačujú pre 6 296 detí. Podľa efektívnej potreby k dispozícií máme teda ešte voľných 44 tried. Za predpokladaného demografického vývoja počtu detí mesto Košice navrhuje ponechať sieť materských škôl v jednotlivých mestských častiach podľa aktuálneho stavu. Mesto však bude v nasledujúcich rokoch zároveň sledovať naplnenosť a prevádzkovanie počtu tried materských škôl a následne reagovať na aktuálne potreby umiestnenia detí v jednotlivých mestských častiach. V prípade zvýšenej potreby prevádzkovania tried v materských školách prehodnotí prenajaté priestory v budovách materských škôl," vysvetlil námestník primátora.

Základné školy
Mesto Košice je zriaďovateľom 35 základných škôl a 1 už spomínanej základnej školy s materskou školou. „Jedným z dôležitých opatrení koncepcie je v prípade uskutočnenia výstavby bytov v MČ Ťahanovce IV. a V. a taktiež v MČ Myslava a MČ Sídlisko KVP v lokalite Kopa-Girbeš a s ním súvisiaceho demografického nárastu počtu detí v predškolskom veku a vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, nevyhnutnosť prehodnotiť rozšírenie priestorov pre MŠ a ZŠ v prislúchajúcich mestských častiach. Čo sa týka ostaných mestských častí napr. Dargovských hrdinov predpokladáme zníženie demografickej krivky, čo pravdepodobne vyvolá potrebu ďalšej racionalizácie siete ZŠ v meste Košice," skonštatoval námestník primátora.

Demografický nárast počtu detí v predškolskom veku a vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky predpokladá mesto Košice v MČ Luník IX. „Mesto Košice na základe nevyhnutnosti riešenia problému nezamestnanosti, vzdelanostnej úrovne marginalizovaných rómskych komunít a zlepšenia ich životných podmienok pripravilo súborný projektový zámer Lokálna stratégia komplexného prístupu Luník IX a Na Demetri, ktorý komplexne rieši danú problematiku. V rámci cieľov projektového zámeru je plánované v prípade potreby zriadenie ďalšej MŠ a rozšírenie priestorov základnej školy pre potreby vzdelávacieho a výchovného procesu na sídlisku Luník IX, zvýšenie počtu žiakov, ktorí ukončia základnú školskú dochádzku, zvýšenie školskej úspešnosti žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a zriadenie vysunutých pracovísk SOŠ a OU s cieľom zabezpečenia možnosti získania odborného vzdelania v učebných odboroch," dodal Marek Vargovčák.
Za predpokladaného demografického vývoja počtu žiakov v ostatných mestských častiach mesto Košice navrhuje ponechať existujúcu sieť základných škôl.

ZUŠ a CVČ
Dokument rieši aj problematiku ZUŠ a školských zariadení pre mimoškolskú činnosť a voľnočasové aktivity. Umelecké vzdelávanie v meste Košice poskytuje 5 základných umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Sídlo základných umeleckých škôl je v mestských častiach Staré mesto, Západ, Juh a Nad Jazerom. „Vzhľadom na stabilný záujem žiakov, rodičov a širokej verejnosti o umelecké vzdelávanie hodlá mesto zachovať ponuku základných umeleckých škôl, pre deti na 1. stupni a ich rodičov vytvoriť možnosť umeleckého vzdel