Prejsť na obsah

Školská športová liga

Oddelenia školstva na MMK pripravilo v školskom roku 2007/2008 zaujímavú aktivitu pre základné školy, umožňujúcu zapojenie sa všetkých detí z košických škôl, ktoré majú chuť športovať a sú možno zo sociálne slabšieho prostredia. Školská športová liga je o nových možnostiach športovania neorganizovanej mládeže, propagácie športu ako takého, pričom oslovuje aj rodičov a potenciálnych platených aj dobrovoľných vedúcich družstiev, či funkcionárov. „Takéto ligy sú bežnou praxou aj v iných krajinách Európy a obyčajne sa tam nájdu i talenty. Našou snahou je dostať deti do telocvične, aby sa zbavili strachu zo športu, našli si k nemu pozitívny vzťah, udržiavali si vlastnú kondíciu a strávili pritom príjemný čas s rovesníkmi," povedal Ivan Šulek z oddelenia školstva na MMK.

Ligu na základných školách pripravuje mesto Košice v spolupráci s novým subjektom OZ „Šport pre všetkých", ktorý zabezpečí na školách úlohy vyplývajúce z Koncepcie rozvoja športu na školách. Mesto do toho vkladá svoje finančné prostriedky. „Rodičia sú odbremenení od akýchkoľvek príspevkov, ktoré sú bežné v kluboch," dodal I. Šulek.

Školská športová liga bude prebiehať v 4 disciplínach atletika, plávanie, futbal a basketbal. Práve tieto športy patria medzi najrozšírenejšie športy na školách a majú tiež svoje dlhodobé zázemie v našom meste. Hracími dňami bude pondelok až štvrtok, každý deň iný šport. Ligy budú prebiehať celý školský rok po pracovnej dobe so začiatkom podujatí a zápasov o 16,00 hod. Dôvodom je plánovaná účasť a pomoc rodičov, rozhodcov a športových funkcionárov po pracovnej dobe. Žiaci sa na súťaže dostavia sami alebo v doprovode rodičov, tak ako tomu je v krúžkoch CVČ alebo záujmových činnostiach. Akcia – zápas – začína určeným začiatkom podujatia a končí oficiálnym ukončením. V tomto čase sú za akciu zodpovední organizátori. Za dopravu žiakov organizátor nezodpovedá. Organizátormi sú ŠK Šport pre všetkých a usporiadajúca škola. Súťaže sa riadia bezpečnostnými predpismi rezortu školstva.

Do ligy sa môže prihlásiť každá základná škola. Celá koncepcia je zverejnená na stránke mesta http://www.kosice.sk/sport_dokumenty.php, ako aj na informačnom portáli škola online Košice, kde si môžu učitelia a deti pozrieť herný systém. Na týchto stránkach budú zverejňované aj všetky výsledky.
Pre víťazov sú pripravené ceny nielen od mesta, ale aj od sponzorov. „Ak sa nám podarí nájsť skutočné talenty, ktoré napríklad nemajú finančné prostriedky na svoj ďalší športový rast, vieme ich ďalej usmerniť. Máme dohodu so spoločnosťou US Steel, ktorá má pre takéto deti program, a v ktorom budú po skončení školskej ligy môcť pokračovať," doplnil Šulek a pokračoval „Potenciál rodičov žiakov, pre ktorých sa otvárajú nové možnosti využitia voľného času detí, je obrovský. Očakávame aktívnu účasť rodičov detí ako pomocníkov, vedúcich družstiev či doprovod detí na podujatia. Rodičia budú informovaní prostredníctvom prihlásených žiakov. Školy budú informovať o projekte rodičov prostredníctvom ZRPŠ."

Široká verejnosť bude informovaná prostredníctvom mediálnej kampane a slávnostného štartu súťaží. Z rozpočtu podujatí sa počíta s priamou pomocou aktívnym školám vo vybavení športovým náčiním, dresmi a pod.