Prejsť na obsah

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva v boji proti diskriminácii

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva realizuje už druhý rok na základe projektov z Európskej komisie sériu informačných seminárov po celom Slovensku s cieľom zvýšiť právne vedomie a informovanosť verejnosti v oblasti uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania a boja proti diskriminácii. Tento rok sa informačná kampaň uskutočňuje prostredníctvom projektu „Séria aktivít informačnej kampane na tému prevencia diskriminácie“ ktorá prebieha v súlade s Komunitárnym akčným programom Európskej únie na podporu boja s diskrimináciou v jednotlivých členských štátoch Európskej únie. Projekt sa zameriava na 4 cieľové skupiny – mládež, inšpektorov práce, zamestnávateľov a sudcov všeobecných súdov. Semináre sa priebežne konajú vo všetkých krajoch Slovenskej republiky. Odborným garantom projektu je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.
Pre sudcov z obvodu Krajského súdu v Košiciach sa seminár uskutoční 14.-16. novembra 2006 vo Vysokých Tatrách v hoteli Patria.
Cieľom seminárov je poskytnutie informácií sudcom o novej antidiskriminačnej legislatíve v Slovenskej republike po prijatí antidiskriminačného zákona a poskytnúť priestor na výmenu poznatkov z rozhodovacej činnosti súdov v tejto oblasti a ich oboznámenie s rozhodnutiami Ústavného súdu Slovenskej republiky a všeobecných súdov vo veciach porušenia zásady rovnakého zaobchádzania. Osobitná pozornosť je v tomto smere venovaná rozhodnutiam Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu a Súdneho dvora s Súdu prvého stupňa Európskych spoločenstiev v Luxemburgu“– uviedla JUDr. Viera Mrázová, CSc., výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva.
Slovenské národné stredisko sa v rámci informačnej kampane zapojilo do celoštátneho projektu VIII. ročníka Olympiády ľudských práv, prestížnej celoslovenskej súťaže v oblasti presadzovania ľudských práv určenej pre študentov stredných škôl.
Kľúčovou cieľovou skupinou, na ktorú sa v rámci kampane zameriavame, sú práve mladí ľudia, pre ktorých by malo byť uplatňovanie antidiskriminačného zákona už pri vstupe do pracovného procesu samozrejmosťou, a preto je potrebné, aby jeho podstatu pochopili od samého začiatku. Cieľom je oboznámiť mladých ľudí pútavou formou s antidiskriminačnou problematikou a poskytnúť im základné informácie z tejto oblasti “ – uviedla ďalej JUDr. Viera Mrázová, CSc. a dodala: „Tolerancii a rešpektovaniu rozdielov medzi ľuďmi, i obrane pred diskrimináciou treba učiť deti už od detstva.“
Slovenské národné stredisko pre ľudské práva je nezávislá nezisková organizácia zriadená zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č. 308/1993 Z. z. o zriadení Slovenského národného strediska pre ľudské práva za účelom plnenia zákonom ustanovených úloh v oblasti ľudských práv. Zákon bol dvakrát novelizovaný a v súčasnosti stredisko plní najmä tieto úlohy: monitoruje a hodnotí dodržiavanie základných práv a slobôd vrátane práv dieťaťa a zásady rovnakého zaobchádzania podľa antidiskriminačného zákona, podieľa sa na informačných kampaniach s cieľom zvyšovania tolerancie v spoločnosti, uskutočňuje výskumy a prieskumy v oblasti ľudských práv, pripravuje vzdelávacie aktivity. Zabezpečuje tiež právnu pomoc obetiam diskriminácie, vydáva odborné stanoviská vo veciach dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania podľa antidiskriminačného zákona a je oprávnené zastupovať účastníka v konaní vo veciach porušenia tejto zásady. Stredisko je v tomto smere jedinou slovenskou inštitúciou pre rovnoprávnosť, t. j. pre posudzovanie dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania podľa antidiskriminačného zákona.
Od roku 2004 stredisko každoročne vypracováva za predchádzajúci kalendárny rok správu o dodržiavaní ľudských práv v Slovenskej republike. Vydáva ju slovenskom i anglickom jazyku a uverejňuje ju na svojej internetovej stránke (www.snslp.sk). Zasiela ju poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, predstaviteľom výkonnej moci, zastupiteľským úradom iných štátov na území SR, medzinárodným organizáciám pôsobiacim v oblasti ľudských práv i mimovládnym organizáciám.
V najbližšom období budú zriadené regionálne kancelárie strediska s podporou Prechodového fondu Európskej únie v rámci projektu, ktorého cieľom je posilniť administratívne kapacity strediska za účelom vytvorenia poradenskej a monitorovacej siete na regionálnej úrovni pre oblasť boja a ochrany proti všetkým formám diskriminácie.

Kontaktná adresa:
Slovenské národné stredisko pre ľudské práva
Kýčerského 5
811 05 Bratislava
t.č. 20850111, 20850114
fax 02/20850130
e-mail info@snslp.sk
www.snslp.sk