Prejsť na obsah

Snehová kalamita v Košiciach obmedzila výpravu autobusov, električky nejazdia vôbec

Silný dážď zmyl posypový materiál z ciest 

Sneh a silný vietor komplikujú dopravu na košických cestách. Na mnohých úsekoch sa od skorého rána vytvárajú snehové jazyky a záveje, prejazdnosť ciest je obmedzená a to aj napriek intenzívnej snahe o ich údržbu. Cestári v noci nasadili 24 mechanizmov, aktuálne ich je v teréne 30 a tie ešte budú posilnené o externé techniku a záložné zdroje. „Aj napriek tomu, že sme hlavné ťahy ošetrovali posypovým materiálom už od včerajšieho večera, silný mrznúci dážď materiál zmyl a eliminoval akéhokoľvek preventívne posypy. Našou prioritou je udržať prejazdné hlavné cestné ťahy na území mesta, teda tie, na ktorých premáva MHD a rovnako cesty, ktoré majú slúžiť vozidlám hasičov a záchrannej služby,“ uviedol na rannej porade krízového štábu mesta riaditeľ MMK Marcel Čop. Do terénu bola povolaná a nasadená aj externá technika a všetky záložné zdroje.

Verejná doprava funguje v obmedzenom režime 

Autobusy majú problémy a výrazne meškajú najmä v kopcovitých terénoch -  na sídliskách KVP, Dargovských hrdinov a Podhradová. Električky neboli z dôvodu zamrznutého trakčného vedenia vypravené vôbec. „Prosíme preto obyvateľov mesta aby dnes radšej, ak nikam urgentne nemusia ísť, ostali doma. Aj napriek našej enormnej snahe sa tento boj s prírodou vyhrať nedá,“ dodáva Čop. Ak sa ešte dnes dopoludnia situácia nezmení mesto vyhlási 2. stupeň kalamitnej situácie. Predpoveď počasia počíta s tým, že sa vietor postupne upokojí, a to by malo cestárom zjednodušiť údržbu ciest. 

V pondelok ráno už verejná doprava fungovala na 100 percent

V priebehu nedele sa cestárom podarilo sprejazdniť všetky hlavné ťahy v meste, postupne budú pokračovať s čistením snehu na vedľajších a sídliskových komunikáciách. V noci z nedele na pondelok bolo v uliciach 40 mechanizmov, ktoré dočisťovali najmä električkové trate. V prvý pracovný deň tak fungovala verejná doprava bez výrazných obmedzení. Vzhľadom na očakávané sneženie naďalej platí v meste 1. stupeň kalamitnej situácie, čo mestu umožňuje efektívnejšie riadenie údržby ciest v rámci operačného plánu údržby. Verejný cintorín a Zoologickú záhradu opätovne sprístupnili verejnosti.