Prejsť na obsah

Snehová nádielka aj dnes zamestnáva vozidlá zimnej údržby a komplikuje dopravu

Nepriaznivé počasie aj naďalej spôsobuje komplikácie v metropole východu. Pretrvávajúce sneženie už od skorých ranných hodín ovplyvňuje dopravu v meste. V Košiciach aj naďalej platí 1. stupeň kalamitnej situácie, ktorý bol vyhlásený ešte počas predchádzajúceho včerajšieho sneženia. Hrúbka snehovej pokrývky v Košiciach sa v súčasnosti vyšplhala na vyše 10 cm. 

Sneh z Hlavnej už odvážajú k Hornádu

Od nedeľňajšieho rána nepretržite zasadá a prijíma rozhodnutia Operačný štáb zimnej údržby. Mesto spolu so svojimi partnermi postupuje od začiatku sneženia v zmysle schváleného Operačného plánu zimnej údržby. Počas dnešného dňa sa na zimnej údržbe podieľalo celkovo 40 mechanizmov spoločnosti Kosit, ktorá ju v Košiciach zabezpečuje na základe zmluvy s mestom. Prioritne sa zameriavali najmä  na udržiavanie zjazdnosti miestnych komunikácií I. a II. triedy, po ktorých jazdia autobusy MHD. Sústredili sa aj na vyčistenie priechodov na bočné ulice, odstraňovanie snehu z električkových tratí a odpratávanie ulíc v okolí nemocníc.

Aktuálne okrem odhŕňania snehu z hlavných ťahov sa viaceré mechanizmy zimnej údržby presunuli na bočné ulice, vnútrosídliskové komunikácie, chodníky a parkoviská. Ráno nastúpilo do práce aj 36 zamestnancov Kositu, ktorí ručne dočistujú zastávky MHD a schodiská v mestských častiach Sídlisko Ťahanovce, Dargovských hrdinov a Staré mesto. Predpoludním sa začalo aj s odstraňovaním snehu z Hlavnej ulice, kde ho 7 mechanizmov odváža na skládku pri Hornáde. Do zimnej údržby sa zapojili aj pracovníci a mechanizmy mestských podnikov Tepelné hospodárstvo, Správa mestskej zelene a Bytový podnik mesta Košice. 

Autobusy nestoja na dvoch zastávkach

Podľa riaditeľa dopravy DPMK Romana Danka na poludnie premávali po meste všetky autobusové a električkové linky. Cestujúci však na viacerých trasách musia počítať s meškaním do 20 minút. Autobusy až do odvolania nezastavujú na zastávkach v kopcovitom teréne, kde by mali problém s rozbiehaním. Ide o zastávky na Kalinovskej ulici (v smere na Lingov) na sídlisku Dargovských hrdinov alebo Vojenská (v smere k zastávke Nová nemocnica) v Starom meste. V električkovej doprave spôsobuje problémy najmä sneh, ktorý sa dostáva do výhybiek. Z tohto dôvodu ich nie je vždy možné automaticky alebo ručne prehodiť do požadovaného smeru a môžu vznikať meškania.

Aj vzhľadom na aktuálny ráz počasia a pretrvávajúce sneženie žiadame všetkých účastníkov cestnej premávky o zvýšenú opatrnosť pri pohybe po uliciach mesta. Špeciálne to platí aj pre vodičov osobných a nákladných vozidiel najmä pri predbiehaní vozidiel zimnej údržby a spojov MHD, keďže kvôli ich nedostatočnej ohľaduplnosti už dnes nastalo viacero kolíznych situácií.