Prejsť na obsah

Spolupráca Košíc s Užhorodom by sa mala prehlbovať

Primátor mesta František Knapík prijal v tomto týždni na pôde Magistrátu Jej Excelenciu Innu Ohnivets, veľvyslankyňu Ukrajiny na Slovensku a generálneho konzula Ukrajinskej republiky Jevhena Perebyinisa. Témou spoločného rozhovoru bola spolupráca Košíc a Užhorodu, ktorá by sa mala postupne viac a viac rozvíjať. „Dúfam, že naša spolupráca bude plodná a založená na osobných stretnutiach primátorov oboch miest," dodala Inna Ohnivets.
Spolupráca by sa mala dotýkať aj využívania fondov EÚ na projektoch a účasti predstaviteľov z oboch miest na kultúrnych podujatiach. Určité možnosti spolupráce boli načrtnuté aj v oblasti košickej kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. „Zadefinovali sme si oblasti spolupráce, ktoré by sa mali týkať najmä kultúrnej výmeny, kontaktov detí základných škôl a aktivít na spoločných projektoch," doplnil F. Knapík.
V Užhorode existuje základná škola s vyučovacím jazykom slovenským, ktorá sa v septembri tohto roku presťahuje do nových priestorov v centre mesta. V budove školy bude otvorené aj centrum slovenskej kultúry a slovenské múzeum.