Prejsť na obsah

Športová osobnosť Košíc 2009

Projekt Športová Osobnosť Košíc 2009 (ŠOK 2009) bol po prvýkrát verejnosti predstavený 24. mája vlani a po viac než 30-tich týždňoch sústredenej práce vstupuje do svojej záverečnej fázy. Vyvrcholenie podujatia v podobe Gala večera je naplánované na sobotu 30. januára 2010, v priestoroch hotela Doubletree by Hilton budú slávnostne oznámené výsledky tejto ankety vo všetkých kategóriách. Za jeden z cieľov projektu sa považuje zvyšovanie celkovej prestíže športu ako takého a vytvorenie spoločenského fóra pre stretnutie športovcov - jednotlivcov, ale i predstaviteľov a členov športových klubov. Súčasťou slávnostného galaprogramu bude i Ples košických športovcov. Nominované športové osobnosti boli už zverejnené na webovej stránke podujatia, meno absolútneho víťaza bude zverejnené až v priebehu Gala večera.

ŠOK FAN
Organizátori mysleli pri kreácii tohto projektu i na hlasy fanúšikov, preto i oni dostali možnosť zvoliť si svoju športovú osobnosť prostredníctvom internetového hlasovania na webovej stránke www.sportovaosobnost.sk . V priebehu hlasovania pribudlo do databázy takmer 1600 hlasov, ktoré sa rozdelili medzi 216 športovcov. Výsledky sú fan-hlasovania sú známe od polnoci minulého roka. Víťazom kategórie ŠOK FAN, teda kategórie o výsledku ktorej rozhodli fanúšikovia, sa stala so 196 hlasmi in-line korčuliarka Monika Veselá reprezentujúca Skating Club Košice. Potvrdilo sa, že i relatívne malé športy vedia zmobilizovať svoju základňu a prezentovať svoju životaschopnosť.

Originálna plastika ŠOK
Ocenenie pre laureátov v jednotlivých kategóriách má výsostne morálny charakter a podobu originálneho diela – sochárskej plastiky. Autorom výtvarného návrhu, vychádzajúceho z gesta víťazov, je František Záborský, dizajnér a grafik agentúry Progress Promotion. Realizácie sa ujal akademický sochár Jána Leško. Celkovo je pre rok 2009 vyhotovených 17 kusov. Osobitným spôsobom bude ocenený absolútny víťaz, ktorého meno bude zvečnené na putovnej cene, vyhotovenej v rovnakom dizajne, ale v dvojnásobnej veľkosti.

Laureáti ŠOK 2009 (v abecednom poradí)

hlavná ketgória:
BAČO Karol (vodné pólo)
GUMÁN Viktor (vzpieranie)
HRICKOVÁ Katarína (basketbal)
KLEDROWETZ Juraj (ľadový hokej)
KOČIŠ Igor (kulturistika)
KOZÁR Peter (futsal)
LINDVAI Slavomír (atletika)
NOVÁK Ján (futbal)
POLLÁK Patrik (windsurfing)
VELĎÁKOVÁ Dana (atletika)

kategória legenda:
BERENHAUT Róbert (športový redaktor)
SELVEK Ján (ľadový hokej)
SEMAN Stanislav (futbal)

Kategória nádej:
HEGYES Dominik (kickbox)
ŠUŠNYÁK Miroslav (plávanie)
TATARČÍK Radoslav (vzpieranie)



zdroj: PROGRESS Promotion