Prejsť na obsah

Spoznajte nás cez rozprávku

Mesto Košice sa v decembri minulého roku uchádzalo o finančné prostriedky Ministerstva kultúry SR v rámci grantovej výzvy Kultúra národnostných menšín. Na realizáciu projektu „Ukážme čo vieme" získalo finančnú podporu vo výške 100.000 Sk. Finančné prostriedky boli použité na tábor pre rómske deti, ktorého aktivity pokračovali aj po jeho skončení. Takmer všetky deti, ktoré sa zúčastnili tábora, podieľali sa tiež na príprave benefičného podujatia „Spoznajte nás cez rozprávku", ktoré predstavia verejnosti v piatok 14. septembra 2007 v Historickej radnici na Hlavnej 59 (bývalé kino Slovan).

Benefičné podujatie „Spoznajte nás cez rozprávku" začne o 17:30 hod. prezentáciou výrobkov z tvorivých dielní a ochutnávkou tradičného rómskeho jedla. Pokračovať bude o 18.15 hod. divadelným spracovaním rómskej rozprávky „Ako si Filip zarobil na chlieb„ podľa predlohy Eleny Lackovej. Kostýmy a kulisy vyrobili deti v komunitných centrách spolu s komunitnými sociálnymi pracovníkmi. „Veríme, že práve prostredníctvom prezentácie výrobkov z tvorivých dielní a rómskej rozprávky sa deťom z Herlianskej, Demetera, Sládkovičovej, Popradskej, Luníka IX a Vyšného Dvora podarí priblížiť košickej verejnosti život i tradície „ľudí z rodu Rómov" a tak prispieť k búraniu tých najťažších medziľudských bariér," povedala vedúca sociálneho oddelenia na MMK Mgr. Emília Révajová-Bujňáková.

Hlavným cieľom projektu „Ukážme čo vieme" bolo podporiť prirodzený talent a tvorivosť rómskych detí. Ukázať im rómske remeslá a tradície, dať im príležitosť vlastnoručne vytvoriť výrobky reprezentujúce rómsku kultúru.
Výroba drôtených šperkov, korálkových náhrdelníkov, šatiek, kapsičiek, maľovaných sklenených fliaš, do ktorých sa vkladali rómske rozprávky prebiehala v čase od 22.7. do 30.7. 2007 v umeleckom tábore v Gelnici v priestoroch Školy v prírode. Celkovo sa tábora zúčastnilo 56 detí vo veku od 8 do 15 rokov, ktoré žijú v lokalitách Demeter, Herlianska, Vyšný Dvor, Popradská, Sládkovičova a Luník IX. Ich táborovými a zároveň umeleckými vedúcimi boli komunitní sociálni pracovníci a ich asistenti, ktorí v uvedených lokalitách aktívne pôsobia už druhý rok a pri výbere detí do tábora uprednostnili tie, ktoré si to zaslúžili, napríklad za dobrý prospech v škole a pod.
Okrem tvorivých dielní mali deti v tábore rôzne športové hry, výlety do okolia, vedomostné kvízy, kúpanie a člnkovanie v neďalekom jazierku. Večer sa zabávali pri opekačke, spievali rómske piesne alebo počúvali rómske rozprávky.