Prejsť na obsah

Štadión s novým názvom - Steel arena, košický štadión Ladislava Trojáka

V rámci výstavy Keď loptičku vystriedal puk k 75. výročiu organizovaného ľadového hokeja na Slovensku sa v Slovenskom technickom múzeu uskutočnil 20. apríla 2005 Deň košického hokeja. Popri dokumentoch o histórii československého i slovenského hokeja bola sprístupnená expozícia úspechov a osobností košického hokeja.

"Putovná výstava prišla do mesta, kde hrá v posledných desaťročiach hokej významnú úlohu. Poďakovanie patrí generáciám hráčov, trénerov, funkcionárov, ktorí sa podieľali na tom, že hokej dosiahol výborné výsledky, ale aj tým, ktorí ho pomohli zachrániť v zložitých časoch. Dúfam, že aj v Košiciach zažijeme takú radosť ako pred pár dňami priaznivci bratislavského Slovana. Dnes už nehovoríme, že máme veľkú šancu, dnes je už realitou, že na budúci rok bude otvorená nová krásna hala, ktorá bude slúžiť nielen na športové, ale aj kultúrne a spoločenské podujatia," povedal na slávnosti primátor Košíc Zdenko Trebuľa. Slová vďaky adresoval aj spoločnosti U.S.Steel. Nielen za financovanie, ale aj za premyslený spôsob podpory kultúry a športu. "U.S.Steel to robí veľmi dobre. Chcel by som preto prezidenta Navettu vyzvať, aby spolu s mestom a ďalšími subjektami, spolu s celou komunitou pomohli nájsť spôsob, ako vytvoríme podmienky pre šport v meste. Je to tímová práca," dodal Zdenko Trebuľa.

Prezident spoločnosti U.S.Steel Christopher Navetta zdôraznil, že od príchodu do Košíc strávil veľa času na zimnom štadióne a boli to pre neho príjemné momenty. Za oveľa príjemnejšie však bude považovať prostredie na novom štadióne. "To sú smery podpory, ktorú robíme najradšej, lebo môžu pozdvihnúť životnú úroveň v regióne," dodal pred odhalením nového loga rekonštruovanej arény Christopher Navetta.

Košická aréna má nový oficiálny názov i logo: Steel Arena - košický štadión Ladislava Trojáka. Názov dokumentuje zameranie najväčšieho podporovateľa, výrobcu ocele, ale zároveň aj zachováva meno prvého Košičana, ktorý hral v reprezentačnom drese na Majstrovstvách sveta 1947 v Prahe a ako prvý Košičan bol v roku 2002 uvedený do Siene slávy slovenského ľadového hokeja - Ladislava Trojáka.

Prezident Správnej rady občianskeho združenia Košická aréna Ľubomír Veme pripomenul významné medzníky od roku 1921, keď sa v meste začal hrávať hokej. Zlatou érou bolo obdobie rokov 1986 - 88, keď mužstvo VSŽ získalo dva federálne tituly (1986, 1988). V najvyššej slovenskej lige sa to mužstvu HC Košice podarilo trikrát (1995, 1996, 1999) a sedemkrát hralo vo finále. "Deväť rokov hrá klub v provizórnych podmienkach na štadióne na Kavečianskej. Z histórie sa žiť nedá, ale verím, že na ňu nadviažeme a v novej aréne prilákame viac mladých talentov," povedal Ľubomír Veme.

Od novembra 2004 prebiehajú všetky aktivity na dostavbe Steel Areny vo vnútri štadióna a v krátkom čase by mali byť badateľné aj navonok. "Cieľ združenia sa nemení - dokončiť a sprevádzkovať halu pre hokej, ale aj pre ďalšie športy a kultúrne podujatia. Práce sa začali v novembri 2004, šesť mesiacov nám trvalo prepracovanie technickej dokumentácie, pretože účel využitia haly bol podstatne rozšírený. Bol urobený výber dodávateľov, v najbližších dňoch sa začne s prácami, ktoré uvidia Košičania aj navonok," zdôraznil viceprezident správnej rady Anton Jura. V novej aréne by sa mal hokej hrať vo februári 2006. Zatiaľ nedoriešená je otázka tréningovej haly a Club hotela. Celkove je na projekt bez tréningovej haly potrebných 470 miliónov korún. Združenie má na účte 360 miliónov, chýba 110 miliónov plus 60 ďalších na tréningovú halu. "Vyvíjame všetko úsilie, aby bola hala funkčná pred budúcoročným play off."