Prejsť na obsah

Starajú sa o duševné a sociálne zdravie Košičanov

Psychosociálne centrum (PSC) mesta Košice a Občianske združenie (OZ) Podané ruky pripravili pri príležitosti 15. výročia vzniku PSC netradičné podujatie pod názvom „Krehké duše svojim Košiciam", ktoré sa v uplynulom týždni uskutočnilo v priestoroch kultúrno-spoločenského centra Južan v MČ Košice Juh. Partnermi podujatia sú Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Domov sociálnych služieb Park mládeže a Maják, n.o.

„Jednodňové kultúrno-spoločenské podujatie bolo vyvrcholením rovnomenného projektu, ktorý sme realizovali v období mesiacov október až december 2009. Finančne tento projekt podporila sumou 700 eur (cca 21 tis. Sk) Nadácia PRO CASSOVIA, ktorá podporuje aktivity v prospech obyvateľov a neziskových organizácií na území mesta Košice. Sumou 404 eur (cca 12 tis. Sk) prispelo na projekt OZ Podané ruky," informovala Miroslava Heráková riaditeľka Psychosociálneho centra mesta Košice. Ako ďalej uviedla, samotný projekt bol zameraný na zníženie sociálnej izolácie ľudí so zdravotným postihnutím. „Naším cieľom bolo počas uplynulých dvoch mesiacov venovať zvýšenú pozornosť duševnému a s ním spojenému sociálnemu zdraviu obyvateľov mesta Košice. Cieľovou skupinou boli ľudia so zdravotným hendikepom. Počas projektu sme sa ich snažili naučiť okrem iného zmysluplne využívať voľný čas. Vytvorili sme im priestor na prezentáciu ich zručností, schopností, nadania, podporovali sme ich schopnosť začleňovať sa do spoločnosti. Výsledkom našej spoločnej práce budú hudobné a divadelné predstavenia, v ktorých vystúpia naši klienti. Prezentovať svoje nadanie budú aj na výstavách, ktoré sú súčasťou podujatia Krehké duše svojim Košiciam. Akcia má informačný charakter, svoju činnosť predstavia viaceré organizácie, ktoré sa profesionálne venujú poskytovaniu sociálnych služieb občanom mesta Košice," doplnila riaditeľka PSC.

V rámci programu oboznámila riaditeľka PSC prítomných hostí s projektom Krehké duše svojim Košiciam a s celkovou činnosťou Psychosociálneho centra mesta Košice. V druhej polovoco programu vystúpili klienti viacerých organizácií s rozličnými hudobno-tanečno-literárnymi predstaveniami, ktoré publikum odmenilo srdečným potleskom.