Prejsť na obsah

Štvorylka na Hlavnej ulici v Košiciach



Metropola východu čoskoro ožije tancom. Na svedomí to bude mať zapojenie sa Košičanov do jedinečného medzinárodného projektu. European Quadrille Dance Festival (EQDF)je založený na synchronizovanom tancovaní štvorylky v rôznych mestách Európy. Celá sláva by mala vypuknúť v centre mesta 16. mája 2008 na poludnie.

Do akcie je zatiaľ prihlásených 2490 deti z takmer všetkých základných škôl mesta Košice (okrem ZŠ v MČ Šaca a MČ Poľov) 


Hlavnými koordinátormi EQDF v roku 2008 je spoločnosť Pingi international d.o.o., Maribor, ktorú zastupuje Rudolf Kocbek a počas prípravy a organizácie Plesno zvezo Slovenije, p.p. 2507, 1001 Ljubljana, ktorá zaregistrovala svoje intelektuálne práva v súvislosti s EQDF na Patentovom úrade v Slovinsku, s rozšírením krajín kde sa postupne plánuje projekt rozšíriť.

Medzinárodný festival sa na verejných priestranstvách európskych miest organizuje už od roku 2002. Slovensko sa však zapojí prvýkrát. V roku 2006 sa štvorylka synchronizovane tancovala súčasne v 36 mestách strednej a juzhovýchodnej Európy, uznaný počet tanečníkov bol 23 628. V roku 2008 plánuje manažér projektu European Quadrille Dance Festival rozšírenie projektu do nových krajín a nových európskych miest a prekonanie Guinnessového rekordu s viac ako 40 – tisíc tanečníkmi. Cieľom Košičanov bude ochota pomôcť prekonať pôvodný rekord 23 628 tanečníkov a zapísať sa tak do knihy rekordov s čo najväčším počtom obyvateľov z jedného mesta.

Projekt po organizačnej stránke v Košiciach zastreší tanečný klub Meteor ako lokálny organizátor EQDF. Pomoc prisľúbilo oddelenie školstva MMK i Košický samosprávny kraj. Oslovení sú už telocvikári základných škôl pre ktorých sa budú organizovať školenia štvorylky. Hlavnými organizátormi budú menovite páni Milan Plačko a Otto Böhm spolu s pani Alžbetou Ligovou.

Akcia je určená pre žiakov 2. stupňa základných škôl a stredoškolákov. Kurzy však v TC Meteor prebehnú aj pre záujemcov z radov dospelých. Bude niekoľko stretnutí, na ktoré záujemcovia môžu pokojne prísť a inštruktori ich to zadarmo naučia. Celá májová sláva bude trvať dohromady približne 5 minút. Sú to štyri sekvencie s krátkymi prestávkami. Nie je to ťažké, ale nedá sa, aby to človek zatancoval len tak. Je nutné sa aspoň trikrát stretnúť a nacvičiť si to. Štvorylku tancujú štyria ľudia, dve dámy a dvaja páni. Odlíšení budú tričkami vo farbách mesta. V podmienkach projektu je, že ľudia to musia naozaj vedieť tancovať. Okoloidúci sa teda nebudú môcť zapojiť. Ide o veľmi striktný systém dokumentácie, je nutné snímať tanec niekoľkými kamerami, bez strihov.

Ukážka krokových variácií štvorylky  -  stvorylka.avi    60 MB      *)

Atraktívnou dekoráciou tancujúcich budú i dáždniky. Podľa Milana Plačka s nimi tanec pôsobí omnoho štýlovejšie a v prípade zlého počasia splnia i praktickú funkciu. V deň D sa účastníci vo všetkých zapojených štátoch pustia do tanca v rovnakom čase. "Súčasťou projektu bude využitie telemostu, nahrávka bude spustená vo všetkých mestách naraz. Štvorylka je veľmi milý a príjemný spoločenský tanec, pomerne jednoduchý. Povedal by som, že taká kultivovaná chôdza s poklonami. Myslím, že v priebehu troch stretnutí sa ho určite naučí každý," verí tanečník, ktorého snahou je najmä popularizácia tanca ako takého. "Podobne ako bola macarena, čo však bolo menej náročné, to po rokoch zase bude akcia, na ktorú sa bude dlho spomínať."


/Zdroj:  Odd. školstva MMK/


*)  Pre spustenie súboru vo WMP - Windows Media Player je potrebné mať nainštalované  CODEK-y  DivX.  Ďalšou možnosťou je stiahnutie  prehrávača VLC  PLAYER, ktorý nájdete na  tejto adrese