Prejsť na obsah

Svätý Otec František navštívi 14. septembra Košice, veriaci ho uvidia na Luníku IX a štadióne Lokomotívy

Metropola východu privíta v utorok 14. septembra 2021 vzácneho hosťa. Počas tretieho dňa pastoračnej a štátnickej návštevy Slovenska na pozvanie Zuzany Čaputovej a Konferencie biskupov Slovenska príde do Košíc Svätý Otec František.

V našom meste strávi časť popoludnia, keď sa o 16.00 hod. stretne na Luníku IX nielen s obyvateľmi tohto sídliska. O hodinu neskôr absolvuje na štadióne Lokomotívy v Čermeli stretnutie s mladými ľuďmi, ku ktorým bude mať príhovor.

Tieto dva body pápežovej návštevy v Košiciach nebudú spojené s eucharistickým slávením (svätou omšou), keďže predpoludním sa zúčastní na gréckokatolíckej liturgii v Prešove. Z Košíc následne o 18.30 hod. odletí Svätý Otec František  späť do Bratislavy a bude pokračovať v ďalšom programe svojej návštevy Slovenska, ktorá sa skončí v stredu 15. septembra.

Mons. Bernard Bober: Svätý Otec príde posilniť vieru v dobro

Ako na dnešnej tlačovej konferencii k tejto významnej návšteve zdôraznil košický arcibiskup a metropolita Mons. Bernard Bober, práve stretnutie so sociálne vylúčenými komunitami a mládežou zohľadňujú pápežovo smerovanie, ktoré rozvíja počas svojho pontifikátu od roku 2013.

„Prišiel z konca sveta, aby sa venoval ľuďom na okraji sveta. Chce prísť, aby posilnil vieru v dobro. Svätý Otec si sám určil priority. Chcel sa stretnúť s mladými ľuďmi, ale aj s ľuďmi na okraji spoločnosti. Preto si v Košiciach vybral Luník IX a štadión Lokomotívy, kde sa iba pre tromi rokmi konalo blahorečenie Anky Kolesárovej, a ktorú najmä mladí ľudia vnímajú ako orodovníčku v ich neustálej snahe o čisté vzťahy.“

František je druhým pápežom, ktorý navštívi Košice, keď predtým v rokoch 1995 a 2003 viedli do metropoly východu kroky Jána Pavla II. Jeho predchádzajúce návštevy boli veľmi pozitívne vnímané nielen samotným Svätým Otcom a Vatikánom, ale aj veriacimi a laickou verejnosťou. Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) verí, že to tak bude aj v polovici septembra.

Primátor má obrovskú radosť, no cíti aj veľkú zodpovednosť 

„Veľmi si vážime, že Svätý otec prijal pozvanie a Košice navštívi až na dvoch miestach. Spolu s Košičanmi mám z tejto mimoriadne vzácnej návštevy obrovskú radosť, no zároveň z minúty na minútu cítim čoraz väčšiu zodpovednosť, aby to všetko dobre dopadlo. Urobíme všetko preto, aby sa u nás cítil čo najlepšie. Želáme si, aby si nielen on a jeho sprievod, ale aj všetci návštevníci cítili boli u nás v bezpečí a pamätali si Košice ako moderné a tolerantné mesto, kde vedľa v harmónii seba žijú ľudia rôznych národov a náboženského presvedčenia,“ skonštatoval primátor s tým, že mesto má teraz obrovskú príležitosť ukázať všetkým aj to akou pozitívnou zmenou prešiel Luník IX. 

Z dôvodu zaistenia čo najväčšej bezpečnosti pápeža a všetkých návštevníkov požiadal primátor každého o pochopenie a rešpektovanie obmedzení, ktoré nastanú počas tejto návštevy. Mesto o detailoch návštevy a obmedzeniach, ktoré v tejto súvislosti nastanú, bude postupne informovať.

Na svojej internetovej stránke vytvorí podstránku informačný portál a do domácností budú distribuované letáky. Nielen pri týchto aktivitách a zabezpečovaní návštevy bude spolupracovať aj s Arcibiskupským úradom v Košiciach, Košickým samosprávnym krajom a ďalšími.

Pápežova návšteva symbolizuje aj nádej a spolupatričnosť

Podľa košickej viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) je Svätý Otec František symbolom nádeje, zmierenia, spolupatričnosti a ľudskosti.

„Práve to naša v súčasnosti polarizovaná spoločnosť veľmi potrebuje. Sme presvedčení, že jeho návšteva bude duchovnou silou pre naše mesto, povzbudením a motiváciou pre lepší a krajší život nielen pre tých, ktorí sa priamo zúčastnia programe návštevy Svätého otca. Veríme, že takisto to bude duchovnou posilou pre všetkých obyvateľov mesta, ktorí budú dýchať duchovnú atmosféru tejto návštevy a tých, ktorí sa budú podieľať na prípravách návštevy.“

Gurbáľová predpokladá, že na tento účel bude potrebných asi 600 dobrovoľníkov, na prihlasovanie ktorých už onedlho bude spustený formulár. Na základe skúseností z minulosti dúfa, že aj tentoraz sa prihlásia dobrovoľníci, ktorí budú srdcom a dušou žiť pre blížiacu sa významnú návštevu.  

Mesto chce opraviť aj prístupové koridory

Na jej organizácii sa bude podieľať vyše 1000 zamestnancov mesta a mestských podnikov. Bezpečnostné opatrenia budú zabezpečované prostredníctvom 250 príslušníkov Mestskej polície (MsP) v spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru, usporiadateľskou službou a ďalšími bezpečnostnými zložkami.

Bude použitý súčasný kamerový systém, ako aj smartfóny informačného systému MsP s prepojením na geografický informačný systém Gisplan, ktorý umožňuje on-line sledovanie polohy a pohybu peších a motorizovaných hliadok, čím bude zabezpečená efektívnejšia koordinácia výkonu služby v určených priestoroch.

BPMK inštaluje v centre mesta LED obrazovku, kde budú môcť všetci, ktorí sa nedostanú priamo k Svätému otcovi, sledovať priamy prenos a tešiť sa z jeho návštevy. Správa mestskej zelene sa postará o kvetinovú výzdoba mesta, revitalizáciu a zveľadenie zelene a trávnikov.

DPMK zabezpečí dopravu zo záchytných parkovísk a kyvadlovú dopravu pre účastníkov, ktorí prídu vlastnými autami resp. pricestujú na železničnú a autobusovú stanicu. Primátor takisto DPMK požiadal, aby v čase návštevy bola MHD bezplatná a zmiernil sa tak nápor na individuálnu automobilovú dopravu.

Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti účastníkov stretnutí s pápežom plánuje magistrát opraviť aj niektoré prístupové koridory. Štát by mal mestu preplatiť všetky oprávnené náklady, ktoré mu vzniknú na zabezpečenie tejto návštevy.

Svätý otec vyzval veriacich na očkovanie, bez toho ho nikto osobne neuvidí

Svätý Otec František je už zaočkovaný proti ochoreniu Covid-19 a na rovnaký krok vyzval aj veriacich. Všetci záujemcovia, ktorí sa budú chcieť zúčastniť programu pápežovej návštevy, budú musieť byť plne zaočkovaní a podmienkou je aj to, aby od druhého podania očkovacej látky uplynuli aspoň dva týždne. 

Zároveň sa budú musieť od začiatku augusta povinne zaregistrovať prostredníctvom formuláru. Rovnaký postup čaká aj dobrovoľníkov, ktorí budú chcieť pomáhať veriacim počas jeho návštevy. Bližšie detaily oznámi mesto Košice prostredníctvom svojim komunikačných kanálov, resp. ich bude možné nájsť aj na adrese www.navstevapapeza.sk