Prejsť na obsah

Svetový deň sprievodcov

Na Slovensku sa do akcií Svetového dňa sprievodcov zapája Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR), ktorá je riadnym členom WFTGA. Tohto roku už po štvrtý krát. Je potešiteľné, že záujem o toto podujatie zo strany verejnosti, ale aj predstaviteľov samotných miest rastie. Zásluhu na tom majú aj informačné centrá a samotní sprievodcovia, ktorých počet stále pribúda. Za uplynulé 3 ročníky sa podujatia SVETOVÝ DEŇ SPRIEVODCOV, konajúceho sa pod hlavičkou SSSCR a WFTGA na Slovensku, zúčastnilo bezmála 2500 osôb. Základným princípom akcie je bezplatný výklad profesionálneho sprievodcu, ktorého účasť na podujatí je dobrovoľná a je skôr vecou prestíže.
Aj v tomto roku plánuje Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu zorganizovať toto, dnes už tradičné podujatie, opäť v sobotu. Tento deň je najoptimálnejší pre takýto formát akcie a cieľovú skupinu, ktorou je laická verejnosť v mestách, špeciálne rodiny a deti. Cieľom podujatia a základnou myšlienkou akcie je, tak ako každoročne, prezentovať čo najširšej laickej verejnosti prácu sprievodcov cestovného ruchu a priblížiť obyvateľom bližšie „ich známe/neznáme mesto". Mesto, v ktorom žijú a pracujú formou bezplatnej pešej cca. 1 hodinovej vychádzky – prehliadky mesta s profesionálnym výkladom sprievodcu.
V sobotu 17. februára o 14.00 a 15.00 hod. pozýva Informačné centrum mesta všetkých záujemcov na bezplatnú pešiu prehliadku mesta s organizovanou návštevou Štátneho divadla a Východoslovenského múzea. Miestom stretnutia bude Hlavná 59 (budova Historickej radnice). Pri tejto príležitosti má široká verejnosť možnosť navštíviť nielen Východoslovenské múzeum, ale aj Východoslovenskú galériu a Múzeum Vojtecha Löfflera, kde bude v čase od 13.00 do 17.00 v sobotu vstup zdarma. Bližšie informácie o všetkých aktivitách podá každému návštevníkovi Informačné centrum mesta.
V roku 2004 bola pamätným dňom sprievodcov sobota 21. február. Premiérovo sa do tohto dňa zapojili 4 slovenské mestá - Banská Bystrica, Bratislava, Košice a Prešov. V nedeľu 20. februára 2005 sa pridali ďalšie mestá – Bardejov, Martin a Šaľa. V roku 2006 sa v sobotu 18. februára zvýšil počet zapojených miest do Svetového dňa sprievodcov na 11. Historické mestá ako Levoča, Banská Štiavnica a Nitra obohatili toto podujatie, ale najmä ponúkli spolu s ostatnými mestami svoje služby v oblasti sprievodcovstva zadarmo.