Prejsť na obsah

TADAM – Tlačová agentúra detí a mládeže

Po štvorročných prípravách spúšťa Detská organizácia Frigo inovatívny projekt pod názvom TADAM – Tlačová agentúra detí a mládeže. Hlavným cieľom projektu je poskytnúť deťom a mladým ľuďom v Košiciach čo najväčšie množstvo informácií o možnostiach zmysluplného trávenia voľného času. Hlavnou myšlienkou je: „Je tvoja vec akým spôsobom tráviš voľný čas. No možno sa nudíš len preto, že nevieš čo všetko je pre Teba pripravené. My ti dáme ponuku a Ty si vyber".

Hlavnými formami propagácie podujatí je vydávanie časopisu Voľnočasák a prevádzkovanie portálu www.tadam.sk. Časopis bude vychádzať mesačne a bude bezplatne distribuovaný do škôl a na verejne prístupné miesta. Na internetovom portáli bude možné pomocou vyhľadávania v databáze nájsť podujatie podľa termínu, organizátora, druhu podujatia či iných parametrov. V rámci projektu bude Detská organizácia Frigo propagovať podujatia približne šesťdesiatich subjektov. Pôjde o centrá voľného času, neziskové organizácie, materské centrá, kultúrne inštitúcie, základné umelecké školy, tanečné a športové kluby a mnohé ďalšie. Záujemcovia nájdu v časopise i na internete ponuku na tábory, krúžky, tanečné a športové tréningy, kultúrne podujatia, rôzne vzdelávacie kurzy, divadelné predstavenia a ďalšie zmysluplné aktivity. Okrem propagácie podujatí bude súčasťou projektu mediálne vzdelávanie pre zástupcov organizátorov. Od roku 2009 bude mať projekt nadstavbu v podobe samotnej tlačovej agentúry, v rámci ktorej bude poskytovať pre médiá bezplatný servis vo forme reportáží, pozvánok a fotoservisu. Už od júna však bude možné nájsť na stránke www.tadam.sk tlačové správy organizátorov podujatí.

Na podporu projektu TADAM sa v utorok 6. mája uskutočnilo podujatie v rámci osláv Dňa Mesta Košice pod názvom Predbehnime vo výchove ulicu. K pódiu na Hlavnej ulici prilákali množstvo mladých ľudí účinkujúci ako Vierka Berkyová, Katka Koščová, Tomáš Krak či perkusionisti z Miškolca. V rámci programu bol projekt TADAM predstavený širokej verejnosti.

Detská organizácia Frigo je moderné občianske združenie, ktorého hlavným cieľom je realizácia zmysluplných podujatí pre deti a mladých ľudí. Hlavnými formami práce sú klubová a krúžková činnosť, pobytové aktivity, vzdelávanie, tvorivé dielne, kultúrne, športové a osvetové podujatia, realizácia projektov, publikačná činnosť a ďalšie. Všetky podujatia prispievajú k rozvoju talentu, vedomostí, zručností a skúseností detí a mladých ľudí. Sú zamerané na výchovu k tolerancii, odbúravaniu predsudkov, učeniu spolupráce, environmentálneho cítenia, všetky prispievajú k primárnej prevencii závislostí a kriminality. Organizácia pracuje na dobrovoľníckom princípe. Len v roku 2007 zrealizovala Detská organizácia Frigo vyše dvesto podujatí, ktorých sa zúčastnilo viac ako desaťtisíc detí a mladých ľudí. Dobrovoľníci v roku 2007 odpracovali temer trinásťtisíc hodín dobrovoľníckej práce.

Zdroj: Detská organizácia Frigo