Prejsť na obsah

Trh remesiel láka do centra Košíc

Mesto konečne úžasne žije. To si musí povedať každý návštevník, ktorý príde na Hlavnú ulicu. Na oboch jej koncoch, teda pri Dolnej bráne a Immaculate sa týčia pódia s veľkoplošnými obrazovkami a rozkladajú sa stánky s chutnými dobrotami, pivkom či vínkom, ďalšiu časť ovládli ľudoví umelci a remeselníci.

KOŠICE. Trh tradičných remesiel otvoril svoje brány včera dopoludnia a je opäť skvelým spestrením osláv Dňa mesta Košice, ale aj netradičným zážitkom pre zahraničných návštevníkov, ktorí do Košíc prichádzajú najmä kvôli hokejovým majstrovstvám.
Už včera sa pri stánkoch pristavilo niekoľko anglicky hovoriacich žien, ktoré očarili výrobky zručných remeselníkov.
Desať ježkov za dva dni A je pravda, že stánky sú skutočnou pastvou pre oči. Tohto roku však okrem umelcov, ktorí každoročne prichádzajú predstaviť svoje výrobky, prišlo aj niekoľko nováčikov, ktorí trh výborne ozvláštnili.
Až z Nitrianskeho kraja, z Brodzian, prišiel Jozef Kováčik, ktorého stánok bol doslova magnet pre malých i veľkých. Bodaj by aj nie, veď bol priam zaplavený rozkošnými zvieratkami.
„Ponúkame rôzne výrobky z prírodných materiálov, kvety, figúrky, zvieratká, všetko možné.... Najväčšej obľube sa však tešia prírodní ježkovia a sovičky," povedal v typickom kroji oblečený ľudový umelec, ktorý by možno mohol byť zapísaný do knihy rekordov. Za dva dni totiž dokáže vyrobiť naraz až desať zvieratiek.
Hračky, šperky, mydlá i hokejové magnetky Ak zacítite na trhu remesiel príjemnú vôňu pripomínajúcu Provensálsko, choďte za ňou a privedie vás do najvoňavejšieho spomedzi všetkých stánkov. Andrea Miškiewicz v ňom ponúka levanduľové vrecúška, ktoré si môžete zavesiť do izby alebo do skrine, levanduľové vankúšiky, mydlá, oleje a soľ do kúpeľa.
„Levanduľa je starobylá bylinka, ktorá tak trochu ustúpila do úzadia, no v poslednom čase ju ľudia znovu začali objavovať. Je úžasná a okrem iných vlastností pôsobí upokojujúco a je skvelá na relaxáciu," navnadila trhovníčka.

V množstve ponúkaných výrobkov si na trhu, ktorý potrvá do 9. mája, každý nájde niečo, či už medovníčky, ručne tkané ľanové prestierania, hodvábne šatky, šperky, na skle maľované hodiny, drevené hračky, anjelov zo strieborného drôtika, drevené sochy, výrobky umeleckého kováča, ba dokonca ručne maľované magnetky s motívom hokejových majstrovstiev.

zdroj: Korzár