Prejsť na obsah

Tri návštevy v Historickej radnici

Primátor Košíc František Knapík prijal v priebehu piatka na pôde Historickej radnice dvoch diplomatov, z Grécka a z Poľska a župného prokurátora zo susedného maďarského Miškolca.

Jeho Excelencia veľvyslanec Helénskej republiky pán Nicolaos D. Kanellos navštívil naše mesto po prvýkrát od prevzatia poverovacích listín. Do Košíc zavítal spolu s manželkou. Primátor Košíc František Knapík ho informoval o niektorých aktuálnych otázkach týkajúcich sa rozvoja mesta. Grécky veľvyslanec vyjadril obdiv nad historickým duchom mestského centra. V rozhovore Jeho Excelencia skonštatovala, že vzťahy medzi Gréckom a Slovenskom sú veľmi dobré: „Okolo 100 až 150 gréckych študentov žije a študuje v Košiciach a na Prešovskej univerzite pôsobí grécky filológ." Primátor a veľvyslanec diskutovali aj o členstve našej krajiny v Európskej únii. „Slovensko ako člen EÚ je pozitívnym prekvapením pre celú Európu. Môžeme sa Vami inšpirovať aj my. Budúcnosť je naša spoločná," povedal Nicolaos D. Kanellos. Jeho Excelencia veľvyslanec Helénskej republiky sa na záver stretnutia podpísala do kroniky mesta a primátor pozval pána veľvyslanca na otvorenie tohtoročného Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Jeho Excelencia Nicolaos D. Kanellos sa narodil v meste Larissa, vyštudoval politické vedy v Aténach a medzinárodné právo v Nice vo Francúzsku. V diplomatických službách pracuje od roku 1981 na rôznych pozíciách. V rokoch 2005-2008 pôsobil ako vedúci kancelárie pre spoluprácu Grécka s Kosovom.

Pri príležitosti ukončenia svojej kariérnej činnosti navštívil Košice na pozvanie Krajského prokurátora JUDr. Petra Koromháza župný prokurátor v Miškovci v Maďarskej republike JUDr. Zoltán Boholy. Primátor Košíc František Knapík ho prijal v sprievode jeho košických kolegov. V spoločnom rozhovore informovali primátora mesta o spolupráci justičných orgánov oboch regiónov, ktorá sa zameriava na problematiku medzinárodného styku v boji proti kriminalite. V rozhovore sa venovali aj téme Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Primátor Košíc vyjadril poďakovanie partnerskému mestu za podporu počas kandidatúry. „ Mnohé projekty budú založené na spolupráci aj s pohraničnými subjektmi," informoval primátor maďarského prokurátora. JUDr. Zoltán Boholy na oplátku vyzdvihol zámery projektu. „Je to veľmi dobrá myšlienka. Aj keď sú hranice, spolupráca prebieha medzi susedskými mestami." Pri príležitosti odchodu do dôchodku odovzdal primátor mesta Košice JUDr. Zoltánovi Boholyovi spomienkový dar.

Treťou významnou návštevou v tento deň bola Jeho Excelencia Andrzej Krawczyk, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku. Pán A. Krawczyk je poľský historik, ktorý v rokoch 2005 až 2007 pracoval ako štátny podtajomník pre medzinárodné otázky v Kancelárii prezidenta Poľskej republiky Lecha Kaczyńského. Je odborníkom na dejiny strednej Európy 19. a 20. storočia a dejiny tlače. Pôsobí ako vysokoškolský učiteľ na Varšavskej univerzite a Katolíckej univerzite v Lubline. V rokoch 2001-2005 prednášal dejiny Poľska 19. a 20. storočia na Karlovej univerzite v Prahe. Je autorom 5 kníh a takmer 130 statí. Primátor Košíc František Knapík s Jeho Excelenciou diskutoval o spoločných historických míľnikoch oboch krajín. Živo debatovali aj o dopadoch hospodárskej krízy na chod ekonomík Poľska a Slovenska. „Hodnota poľského zlotého poklesla. Mena je podhodnotená, pokles sa začal niekedy v polovici januára a v priebehu troch týždňov poľský zlotý stratil tridsať percent hodnoty. Má to rôzne dôsledky, napr. poľskí turisti prestali jazdiť na Slovensko. Chceme ísť vo vašich stopách a prijať euro. To vám všeobecne závidíme," povedal v tejto súvislosti Andrzej Krawczyk.