Prejsť na obsah

Tu es Petrus- jedinečné dielo nadchlo tisícky Košičanov

Monumentálne dielo poľského skladateľa a dirigenta Piotra Rubika, skomponované na počesť pápeža Jána Pavla II - Tu es Petrus, oficiálne otvorilo 21. ročník festivalu sakrálneho umenia v Košiciach.

Oratórium pre zbor, orchester, sóla a hovorené slovo sa konalo pod záštitou primátora mesta Košice Františka Knapíka a morálnou záštitou Mons. Bernarda Bobera, košického arcibiskupa - metropolitu.

Texty skladieb ako i sprievodné slovo diela sú inšpirované básnickou tvorbou Jána Pavla II, jeho meditáciami, staťami z Biblie, zamýšľajú sa nad aktuálnymi problémami ľudstva i jednotlivca v dnešnom svete poznačenom sebectvom a nepochopením Božej Lásky. Najdôležitejším odkazom celého diela je potreba pokoja vo svete i v každom človeku, tak ako to zdôrazňoval aj sám pápež.

Hudba Piotra Rubika skvelo vystihuje posolstvo ukryté v jednotlivých skladbách. Hlavnou časťou diela Tu es Petrus bol vynikajúci šesťdesiat členný symfonický orchester, emócie z koncertu umocnil päťdesiat členný zbor a šiesti sólisti.

Oratórium Tu es Petrus je časťou súborného diela Triptich Sväto - krížsky, ktorého ďalšími časťami sú oratóriá, Svätokrížska Golgota a Septembrový žalár. Premiéra diela sa uskutočnila v máji 2004 a hrá sa doteraz nielen v Poľsku ale i v iných štátoch sveta.

Viac informácií o Festivale sakrálneho umenia sa dočítate:
http://www.kosice.sk/article.php?id=8778