Prejsť na obsah

Tvorba umelcov z východného Slovenska v galérii

V piatok 16. mája sa vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej 27 uskutoční vernisáž výstavy Súčasné východoslovenské výtvarné umenie 2008.
Projekt prezentuje široké generačné zastúpenie vo výbere približne 80 vystavujúcich autorov. Cieľom pripravenej výstavy je prezentácia aktuálnej tvorby autorov, pôsobiacich v kontexte východoslovenského výtvarného umenia. Výstava výberovým spôsobom predstaví tvorbu (maľba, grafika, kresba, plastika, objekt a pod.) príslušníkov viacerých generácií autorov prítomných vo východoslovenskom kontexte a rovnako prezentovať aj tvorbu autorov pôsobiacich mimo svoj domovský východoslovenský región (napr. Juraj Bartusz, Ján Máthé, Adam Szentpétery, Stano Bubán, Ľubomír Purdeš, Karol Felix, Boris Sirka, Ján Vasiľko, Eva Krutáková, Matúš Lányi).

Výstava, podľa riaditeľa VsG P. Markoviča, reaguje na potrebu poznávania aktuálnej podoby východoslovenskej výstavnej scény aj na skutočnosť, že podobne koncipovaná širšia „pracovná" sonda do výtvarného prostredia špecifickej časti výtvarnej scény absentuje a že nebola realizovaná už pomerne dlhé obdobie, v priebehu ktorého sa výrazne zmenila autorská aj programová scéna súčasného výtvarného umenia.
Organizácia podobnej prezentačnej platformy na cyklickom základe môže vytvoriť potrebnú platformu pre poznanie našej výtvarnej prítomnosti.

Výstava potrvá do 6. júla 2008.